KrF-politiker Solveig Rek Olsen i Sokndal må rive sin garasje.

Politiker må rive garasje bygget ulovlig i fredet kulturmiljø

 For andre gang krever nå Riksantikvaren at en politiker i Sokndal river garasjen sin. Det ble ikke søkt om å sette opp garasjen, som befinner seg i fredet kulturmiljø. 

Publisert Sist oppdatert

– Eieren må tilbakeføre eiendommen til tidligere tilstand, i tråd med Riksantikvarens vedtak. Vi må følge opp at dette gjøres, og vi vil gi eieren en frist for å oppfylle vedtaket. Hvis fristen ikke overholdes, kan vi bestille arbeidet utført på eiers regning, sier fagleder Lars Riese i Rogaland fylkeskommune.

Oppdaget av fylkeskommunen

I saksdokumentene fra Riksantikvaren kommer det fram at «garasje-saken» startet i 2021. Da ble Rogaland fylkeskommune oppmerksom på ulovlige byggetiltak i det fredede kulturmiljøet Sogndalstrand i Sokndal kommune. 

Fylkeskommunen avdekket blant annet at nåværende kommunestyrepolitiker Solveig Rek Olsen (KrF), uten søknad, hadde revet en bod og erstattet den med en garasje for familiens bobil. Etter at det ulovlige bygget ble påpekt av fylkeskommunen, fremmet Rek Olsen en dispensasjonssøknad, men denne ble avslått av fylkeskommunen.

«Tiltaket vil også medføre vesentlige terrenginngrep som påvirker kulturmiljøet svært negativt og vurderes som et vesentlig inngrep i det fredede kulturmiljøet», skrev Rogaland fylkeskommune i 2022 i sitt avslag på dispensasjon fra fredningen i kulturmiljøet.

Fagleder Lars Riese i Rogaland fylkeskommune vil gi eieren en frist til å rive garasjen.

Solveig Rek Olsen ble, som en av to kumulerte i KrF, valgt inn i kommunestyret og formannskapet i Sokndal i fjor. Hun presiserer at garasjen ble bygget før hun ble valgt inn i kommunestyret. Hun mener at saken ikke har noen relevans med hennes politiske verv.

Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Avslår klage

Rek Olsen klaget på avslaget, men fylkeskommunen opprettholdt sitt avslag og sendte saken over til Riksantikvaren. Etter en felles befaring av eiendommen høsten 2022, opprettholdt Riksantikvaren vedtaket til fylkeskommunen. Rek Olsen fikk frist til 1. mai i fjor med å rive garasjen. 

I stedet for å rive sendte grunneieren en ny søknad om dispensasjon om oppføring av en garasje i redusert størrelse. Også denne ble avslått av fylkeskommunen.

«Tiltaket har/vil medføre vesentlige terrenginngrep, med sprenging av terreng og fjerning av masser, for å senke gulvnivået og endre kurvatur for innkjøring. Totalt sett fremstår tiltaket som ikke tilstrekkelig stedstilpasset. Et terrenginngrep på denne størrelsen vil etter fylkesdirektørens vurdering påvirke kulturmiljøet svært negativt», står det i fylkeskommunens avslag.

Ny klage blir avslått

Rek Olsen klagde på nytt på avslaget. Gjennom sin advokat pekte grunneieren på at Sokndal kommune hadde stilt seg positive til garasjen. At fylkeskommunen ikke delte kommunens oppfatning, betegner advokaten som urimelig forskjellsbehandling. 

Det ble også vist til at det finnes elementer på naboeiendommer som er langt mer skjemmende enn den aktuelle garasjen. På nytt gikk saken til Riksantikvaren, og på nytt ble klagen avslått.

«Etter å ha vurdert tiltaket opp mot bestemmelsene i fredningsforskriften og forvaltningsplanen vurderer Riksantikvaren at tiltaket utgjør et vesentlig inngrep i kulturmiljøet», skriver Riksantikvaren.

Ikke et nødvendig tiltak

Det pekes videre på at det oppgitte formålet med tiltaket er å bygge en garasje for familiens bobil. Riksantikvaren kan ikke se at dette utgjør et særlig tilfelle som taler for dispensasjon fra fredningen av kulturmiljøet.

Riksantikvarens avslag ble gitt i april i år. I vedtaket blir det vist til at det i vedtak fra 2022 ble gitt pålegg om at garasjen skal rives og tilbakeføres til tidligere tilstand. Riksantikvaren forutsetter at pålegget følges opp av fylkeskommunen.

«En tilbakeføring til tidligere tilstand innebærer i tillegg til fjerning av garasje, en reetablering av bygningsvolum tilsvarende det som sto der på fredningstidspunktet», skriver Riksantikvaren.

Skilte seg ut

Fagleder Lars Riese i Rogaland fylkeskommune viser til at det ble oppdaget flere avvikende tiltak i Sogndalstrand kulturmiljø, men denne garasjen skilte seg ut.

– Dette tiltaket var størst av de vi undersøkte i siste gjennomgang av uavklarte saker i fredningsområdet. Det er generelt leit at eiere gjør tiltak på egen eiendom uten søknad og tillatelse fra kulturminnemyndigheten, også fordi det betyr at vi ikke kan gi gode råd og støtte til den enkelte eier samtidig som vi sikrer allmennhetens interesser, sier Riese.

Powered by Labrador CMS