Nyheter

Psykisk syke hjelpes best i eget hjem

Birmingham i England og Trieste i Italia har gode erfaringer med å legge ned psykiatriske sykehus og behandle pasientene i deres egne hjem.

Publisert Sist oppdatert

I 25 år har Trieste i Italia klart seg uten psykiatrisk sykehus. Byen, som har 240.000 innbyggere, klarer seg i dag med 20 akuttplasser og fire små sentre for mental helse, hver med poliklinikk og åtte «lette» sengeplasser. Pasientene møter ingen stengte dører og ingen ventetid på behandling.

- Vi er stolte av det vi har gjort. Vi har vist at det umulige er mulig. Mennesker med mental sykdom kan delta i det normale livet, sa den italienske psykiateren Giuseppe Dell’ Acqua, som mandag innledet på en konferanse i Oslo i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

- Psykiatriske sykehus er som svarte hull som absorberer ressurser, ødelegger individer og nekter dem rettigheter. På mange vis representerer de demokratiets død, sier Dell’ Acqua, som ikke bare avskriver sykehusene, men også tradisjonelle psykiatriske behandlingsmetoder.

Hjelp hjem døgnet rundt

Hovedelementet i psykiatritilbudet i Trieste er behandling i eget hjem. «Behandlingen» består for en stor del i å løse opp floker i familie-, bolig- og arbeidssituasjon. Det legges stor vekt på å bygge opp nettverk rundt pasienten og å gi tilrettelagte botilbud og sysselsetting.

Utgiftene til psykiatrien i Trieste er halvert siden mentalsykehuset ble nedlagt i 1990. Antall selvmord er redusert, alle psykisk syke har fått en bolig, og kriminaliteten er lavere enn i sammenlignbare byer med mentalsykehus. Mennesker med psykiske lidelser har fått et mer verdig liv, uten at byens befolkning lever i frykt for «tikkende bomber», ifølge Dell’ Acqua.

Også Birmingham i England har hatt suksess med å legge om fra institusjons- til hjemmebasert psykiatri. Her er seks store mentalsykehus erstattet av små, tverrfaglige akutt-team, som kan rykke ut 24 timer i døgnet for å gi behandling i pasientens eget hjem.

Erfaringene fra den engelske millionbyen er at hjemmebehandling er trygt, effektivt og et fullgodt alternativ for opp mot 80 prosent av de pasientene som ellers ville blitt innlagt på psykiatriske sykehus.

Også i Norge har oppbyggingen av psykiatriske akutt-team gitt færre innleggelser, viser en undersøkelse ved Notodden og Seljord distriktspsykiatriske senter.

Tregt i kommunene

Mest mulig lokal behandling er ett av målene i Opptrappingsplanen for psykisk helse, som varer fra 1998 til 2008. Psykiatriske sykehus og sykehjem bygges ned, og erstattes av distriktspsykiatriske sentre og omsorgsboliger i kommunene. Langt flere - både barn og voksne - får hjelp enn før.

Men oppbyggingen av nye tilbud i kommunene går tregt, viser nye tall fra SINTEF Helse. Hittil er det bare opprettet snaut 1.200 nye årsverk i hjemmetjenestene og 365 nye årsverk i helsestasjoner og skolehelsetjeneste. Målene er henholdsvis 3.400 og 800 nye årsverk på disse feltene innen 2008.

De siste av de 3.400 planlagte omsorgsboligene vil derimot stå klare neste år. Men helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H) tror ikke disse vil dekke behovet, røpet han på konferansen mandag.

Statsråden krever at helseforetakene i år gir rus og psykiatri en sterkere budsjettvekst enn somatisk behandling. Ledere av helseforetak som ikke oppfyller dette kravet, vil få sparken, varslet han.

Powered by Labrador CMS