Nyheter
Rapport: Tidligere skjevfordeling av vaksiner kunne hjulpet koronahåndteringen
Koronakommisjonen roser prosessen med å vaksinere befolkningen mot covid-19, men mener regjeringen kunne innført geografisk skjevfordeling tidligere.
– Regjeringen kunne likevel med en tidligere geografisk prioritering av vaksiner til områder med høyt smittetrykk i større grad nådd egne mål om å ivareta helse og redusere forstyrrelser i samfunnet, skriver kommisjonen i sin andre delrapport som ble lagt fram tirsdag.
Regjeringen innførte 9. mars i fjor en skjevfordeling av vaksiner til områder med høy smitte.
Det innebar at Oslo fikk størst økning i andelen av koronavaksiner, Ibestad fikk størst reduksjon.
Holden: - Høy gevinst ved skjevdeling
Men Holdenutvalget konkluderte like etter med at skjevfordelingen var for moderat. Ekspertutvalget viste til at en betydelig skjevfordeling av vaksine ville kunne redusere antall dødsfall og sykehusinnleggelser som skyldes covid-19 i landet i landet som helhet.
«Dersom målet med vaksinasjonen er færrest mulig døde og syke for landet som helhet, vil det være riktig med betydelig skjevdeling til fordel for områder der man forventer et høyt smittenivå fremover,» het det i rapporten.
Bønn fra Oslo
Men verken regjeringen, Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet lyttet til rådet.
Det reagerte blant annet Høyres fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget James Stove Lorentzen sterkt på.
– Jeg synes at det har vært riktig de første månedene å dele jevnt utover for å beskytte de eldste og mest sårbare først. Nå har vi kommet så langt i forløpet at vi nå bør følge Holdenutvalgets anbefaling av skjevdeling. Vi har allerede fått en viss skjevdeling, men den kan nå økes ytterligere, sa James Stove Lorentzen til Kommunal Rapport.
Sanner og Høie var uenige
Rådet fra Holdenutvalget utløste en diskusjon i regjeringen, skriver Koronakommisjonen. Mens finansminister Jan Tore Sanner (H) ville gjøre skjevfordele mer, var helseminister Bent Høie (H) imot - også da regjeringen gikk inn for det.
«Vi kan ikke omfordele vaksiner fra 332 kommuner uten å vite hva dette vil bety for vaksinasjonsfremdriften i disse kommunene. Vi vil nå gi lettelser og rettigheter til personer som er fullvaksinerte, slik at vaksinasjon vil være viktig for svært mange. Jeg er også i tvil av hensiktsmessigheten av å gjøre en full stopp av vaksineringen i kommuner som ikke prioriteres […]», skrev han ifølge rapporten.
Sanner (H) var uenig:
«Jeg mener FHIs faglige råd av vaksinefordeling er så tydelige at dette bør følges opp med en høyere prioritering av smitteutsatte områder. FHIs råd innebærer at de helsemessige konsekvensene av pandemien reduseres. Andre utredninger, herunder Holden-utvalget, har kommet til samme konklusjon. […]»
Solberg forsvarer beslutninger
Tidligere statsminister Erna Solberg (H) skrev på Facebook tirsdag at regjeringen gjorde rett i å ignorere rådet fra Holdenutvalget.
– Slik jeg tolker kommisjonens syn, ville deres forslag innebære at sårbare mennesker med underliggende sykdommer i distriktene, som i verste fall kunne mistet livet ved smitte, skulle vente, mens friske, unge mennesker i sentrale strøk gikk foran. Det er jeg uenig i, skrev Solberg.
(©NTB)