Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) ble møtt av demonstranter før han og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skulle legge fram rusreformen.

Regjeringens rusreform: ­– All bruk av narkotika skal fortsatt være forbudt

Regjeringen vil gjøre det klart at all bruk og befatning med narkotika skal være forbudt. Men rusavhengige skal slippe straff.

Publisert

– Jeg hører historier fra ungdom som sier at bruk av ulovlige rusmidler har blitt mer vanlig, og at noen unge oppfatter at det i dag nærmest er uten konsekvenser, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Ulovlig uansett mengde

Etter lang tid har Arbeiderpartiet og Senterpartiet blitt enige om en felles narkotikapolitikk. I rusreformen som legges fram fredag, foreslås det å innføre en ny lovbestemmelse for mindre narkotikakriminalitet.

Den skal slå fast at det er ulovlig å bruke eller å ha narkotika i lommen, uansett hvor lite det er snakk om.

«Regjeringen vil foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk. Regjeringen vil videre avklare hvilke narkotikaovertredelser som faller inn under den nye straffebestemmelsen og om dagens mengdegrenser bør reduseres. Regjeringen vil i den forbindelse vurdere utvalgets forslag om nye mengdegrenser», skriver regjeringen i reformen.

– Regjeringen er svært bekymret for økningen i narkotikabruk, og særlig kokainbruk blant barn og ungdom. Den må stoppes, sier Mehl.

– Skal møtes med helsehjelp

I dag reagerer politiet med bot eller påtaleunnlatelse, altså at man slipper straff, dersom man har små doser narkotika til eget bruk på seg.

– Regjeringen slår fast at narkotikabruk er forbudt og skal være ulovlig, sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) da han la fram reformen sammen med justisministeren.

Men rusavhengige skal fortsatt få påtaleunnlatelse.

«Denne gruppen skal normalt møtes med påtaleunnlatelse uten vilkår eller straffutmålingsfrafall ved befatning med narkotika til egen bruk. Regjeringen vil vurdere nærmere hvilke person- og aldersgrupper som skal være omfattet av regelen», heter det i stortingsmeldingen.

– De som er rusmiddelavhengige, skal møtes med helsehjelp, og politiet skal beskytte dem fra å bli utsatt for kriminalitet og overgrep. De kriminelle nettverkene, som distribuerer og selger ulovlige rusmidler. De skal stoppes, og kriminalitet skal ha konsekvenser. Vårt mål er at færrest mulig skal begynne med ulovlige rusmidler, sier Mehl.

Flere virkemidler for politiet

Regjeringen gjør det også klart at de vil gi politiet større handlingsrom for å reagere mot narkotikakriminalitet, men de har ennå ikke fastsatt tydelig hvordan de vil gjøre det.

– Regjeringen vil fremme lovforslag som sikrer politiet hjemler for mer effektiv håndheving av forbudet mot bruk og befatning med narkotika til eget bruk. Regjeringen registrerer at utvalget mener at politiet etter gjeldende rett ikke er avskåret fra å bruke kroppslig undersøkelse for å avdekke bruk av narkotika, skriver regjeringen.

– Regjeringen vil i den forbindelse vurdere om det skal innføres en egen bestemmelse om kroppslige undersøkelser for å avdekke rusmiddelinntak, og om kroppslig undersøkelse som hovedregel skal gjennomføres som spyttprøve for å sikre at det ikke brukes mer inngripende metoder enn nødvendig, skriver de.

Regjeringen tar sikte på å legge fram det nye lovforslaget før påske. 

Høringsrunden om det såkalte håndhevingsutvalget, som foreslo flere grep, blant annet å tillate at politiet tar spyttprøver, gikk ut torsdag denne uken.

Forebygging og behandling

Regjeringen foreslår også flere tiltak for å styrke arbeidet innen forebygging, behandling, skadereduksjon og ettervern.

Blant annet vil de innføre en egen tiltaksplan for å øke rusavhengiges menneskerettigheter og samfunnets forståelse av rusavhengighet som en sykdom – og beskytte rusavhengige bedre fra fordømmelse, stigmatisering og diskriminering.

De vil også innføre flere lavterskelklinikker i rusavhengiges nærmiljø som gir et bredt spekter av helsehjelp uten krav om henvisning eller timeavtale (såkalte «nærklinikker»).

– Vi vil ha flere brukerrom i norske kommuner, mer og bedre legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og en helt ny handlingsplan mot overdoser som inneholder både rusmiddelmonitorering, rusmiddelanalyse og tilgang til nødvendig motgift. Vi skal sørge for tilstrekkelig kapasitet, høy kvalitet og korte ventetider i rusbehandlingen. Dette er viktige innspill fra organisasjonene som jeg er glad for at vi står sammen om, sier Vestre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS