Randsfjord badepark måtte holdes stengt som følge av at høyt vannivå etter ekstremuværet Hans.
Randsfjord badepark måtte holdes stengt som følge av at høyt vannivå etter ekstremuværet Hans.

Rekordhøye naturskade­erstatninger i 2023

Rekordmange naturskadeerstatninger på bygninger og innbo ble meldt inn til Norsk Naturskadepool i fjor. Ekstremværet Hans satte tydelige spor på Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Fra 7. til 25. august i fjor ble det meldt inn 6809 forsikringsskader fra dalene på Innlandet og kommunene på Hadeland og andre kommuner sørover mot Oslo-regionen. Erstatningsbeløpet i Gudbrandsdalen, Hallingdal og Valdres endte på totalt 929,6 millioner kroner fordelt på 2175 meldte skader. Tallene er foreløpige og kan fremdeles endres. 

I tillegg kommer skadene som kommuner og fylkeskommuner ble rammet av mens ekstremværet pågikk.

– Forsikringsselskapene og Norsk Naturskadepool er rigget for å håndtere store naturskader, men vi er stadig imponert over hvordan de berørte, som fikk omfattende skader på hus og hjem, håndterte dette. Noen måtte også vente på fagfolk fordi det blant annet var knapphet på håndverkere, sier administrerende direktør Ståle Solem Ingebrigtsen i Norsk Naturskadepool i en pressemelding.

Ekstremværet hans førte til både storflom, skred og stormskader i august i fjor. Flommen gjorde større skade enn Vesleofsen i 1995 som var den største registrerte flommen i naturskadepoolens historie før Hans.

Dalførene Hallingdal, Gudbrandsdalen og Valdres ble særlig hardt rammet. Gjennomsnittserstatningen i Hallingdal er på nesten en halv million kroner. Det er høyere enn vanlig for slike skader. Erstatningene gjelder skader på bygninger og innbo etter naturskadeforsikringsloven. Skader på blant annet biler og båter kommer i tillegg til naturskadetallene.

– Det er viktig at myndighetene setter av ressurser til å forebygge naturskader, selv om ikke alle skader kan unngås. Forebygging lønner seg, sier Solem Ingebrigtsen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS