Øygarden kommune består av om lag 1.500 øyer, holmer og skjær. Her ser vi Nautnes, som ligger nesten helt nord på øya Sotra.

Rekordresultat for ny kommune

Øygarden gikk fram 61 plasser på Kommunebarometeret i fjor og plasserte seg blant topp 100.

Publisert Sist oppdatert

Øygården

  • Øygarden Ligger i Vestland fylke
  • Innbyggere: 39.104Ordfører: Tom Georg IndrevikKommunedirektør: Johnny BreivikRobek: Aldri
  • Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i fjor.

Øygarden gikk fram i åtte av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2023. Det er positivt at kommunen går mye fram i kategorien økonomi, 31 plasser til en 165. plass. Arbeidsledigheten er lavere enn landsgjennomsnittet, og kommunen kan vente seg en stor befolkningsøkning.

Kommunebarometeret med foreløpige kostra-tall er nå publisert: Få tilgang her

TJENESTER

I 2020 ble Fjell og Sund slått sammen med Øygarden til den nye Øygarden kommune.

Kommunebarometeret: Øygarden har gått fram hvert år siden kommunesammenslåingen i 2020. I fjor landet kommunen på en 79. plass.

Øygården i Kommunebarometeret.
Slik har Øygarden plassert seg i Kommunebarometeret.

Helse: Øygarden gikk fram hele 125 plasser i fjor til en 26. plass i denne sektoren. Mye av årsaken er bedre legedekning. Tilgangen til jordmødre har også økt, og kommunen bruker mer penger på forebygging. Antall sykehusopphold per 1.000 innbyggere er redusert, mens alle barn har fått fullført helseundersøkelse innen 1. skoleår.

Sosialtjeneste: Her gikk Øygarden fram 29 plasser fram til en 278. plass i fjor. Noe av årsaken er at andel sosialhjelpsmottakere med sosialhjelp i mer enn seks måneder er redusert. Flere mottakere av sosialhjelp får en individuell plan, men her ligger Øygarden samtidig langt under landsgjennomsnittet.

Pleie og omsorg: Øygarden gikk fram 5 plasser til en 69. plass i denne sektoren i fjor. Det er ikke mange plasser, men denne sektoren har en vekt på 20 prosent i Kommunebarometeret. Framgangen skyldes blant annet økning i andel plasser i skjermet enhet og færre døgn på sykehus for utskrivningsklare pasienter.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Øygarden rangert på en 25. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er mye bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 174. plass.

ØKONOMI

Øygarden gikk fram 31 plasser til en 165. plass på Kommunebarometeret i kategorien økonomi fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Øygarden leverte et korrigert netto driftsresultat på 3,54 prosent av brutto driftsinntekter i fjor.

Øygarden gikk fram i sektoren økonomi.
Øygarden gikk fram i sektoren økonomi.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Øygarden 4 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Øygarden har et dårligere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Øygarden var dette tallet 0,84 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Øygarden rangert på 51. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kompetanse med 30. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 232. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Øygarden 1,7 prosent ved utgangen av april. Landsgjennomsnittet for april var 2 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Øygarden bor det litt over 39.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med 16 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene er klimagassutslippene i Øygarden redusert med 11,67 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 251. plass i denne sektoren.

Befolkningen i Øygården er forventet å øke med 16 prosent.
Befolkningen er forventet å øke med 16 prosent.

Les også:

Powered by Labrador CMS