Nyheter

– Avtalen bidrar til arbeidslinjen, at ansatte vil stå lenger i jobb, samtidig som den gir gode pensjonsvilkår for dem som vil fratre, sier avdelingsdirektør Hege Mygland i KS.
– Avtalen bidrar til arbeidslinjen, at ansatte vil stå lenger i jobb, samtidig som den gir gode pensjonsvilkår for dem som vil fratre, sier avdelingsdirektør Hege Mygland i KS.

Særaldersgrenser: Dette ble partene enige om

Regjeringen og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser. Avtalen gjelder drøyt 133.000 kommuneansatte.HOVEDTREKK I DEN NYE AVTALEN

Publisert Sist oppdatert

– Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Over 200.00 offentlige ansatte, blant dem nær 133.000 kommuneansatte, kan i dag ta ut alderspensjon før de blir 67 år. Det sørger særaldersgrensen for. Bakgrunnen for særaldersgrensene er at noen yrker har en ekstra fysisk eller psykisk belastning.

I kommunene er grensen 65 år for sykepleiere, helsefagarbeidere og hjelpepleiere. 60 år gjelder for brannkonstabler og andre i brann- og redningstjenesten og ansatte i ambulansetjeneste.

Harde forhandlinger

Regjeringen har lenge forhandlet med KS, Spekter, LO, Unio, Akademikerne og YS om en ny ordning for særaldersgrensene. Forhandlinger i 2019, 2020 og sist i juli strandet.

Den nye avtalen tar hensyn til at nordmenn lever lenger og derfor må jobbe lenger, men samtidig at grupper med særaldersgrenser går av tidlig, ifølge departementet.

HOVEDTREKK I DEN NYE AVTALEN

  • Modellen innebærer at det med full opptjening gis et særalderspåslag (et livsvarig tillegg i pensjonen) på henholdsvis 5,8 prosent for de med 65 års særaldersgrense, 6,5 prosent for de med 63 år og 7,7 prosent for de med 60 år.
  • De som kommer inn under ordningen vil kunne gå av med pensjon tidligere med om lag samme pensjon som de som jobber fram til de er 67 år.
  • Avtalen innebærer at 85-årsregelen gradvis fases ut. (Ordningen innebærer i dag at arbeidstakere i stilling med særaldersgrense kan ta ut pensjon inntil tre år før de aktuelle særaldersgrensene, dersom summen av alder og opptjeningstid er minst 85.)

                               Her kan du lese hele avtalen.

KS: – Avtalen bidrar til arbeidslinjen

Avdelingsdirektør Hege Mygland i KS, som har ledet KS sin forhandlingsdelegasjon, er fornøyd med avtalen.

– Dette er jo en avtale som omhandler en langsiktig pensjonsløsning for yrkesgrupper som har særaldersgrense. Vi er glade for at vi er blitt enige om en avtale, og mener at den innebærer en god løsning for både kommunene, samfunnet og den enkelte arbeidstaker som er omfattet av særaldersgrense, sier hun til Kommunal Rapport.

– KS har vært opptatt av at en ny avtale skal stimulere ansatte i helsevesenet til å stå så lenge som mulig i jobb. Gjør avtalen det?

– Avtalen bidrar til arbeidslinjen at ansatte vil stå lenger i jobb, samtidig som den gir gode pensjonsvilkår for dem som vil fratre.

LO: Vesentlig bedre avtale

LO er også fornøyd med avtalen.

- Vi mener vi nå har landet en avtale som er vesentlig bedre enn en videreføring av dagens ordning. Dette er folk som har gått inn i særlig belastende og krevende yrker, og som har hatt tillit til at det offentlige sikrer dem en anstendig inntekt også etter at jobben er gjort, sier Sissel M. Skoghaug, første nestleder i LO og forhandlingsleder, i en pressemelding.

Stort behov for arbeidskraft

Særaldersgrense har stor betydning for tilgangen til helsepersonell i Kommune-Norge. I vår manglet Norge totalt 14.600 helseansatte, ifølge Nav. Hele tre av ti kommuneansatte har en stilling med særaldersgrense.

Powered by Labrador CMS