Designet på årets skolesekk i Trøndelag, er gjort av landskapsarkitekt Einar Birgisson. Trøndelag og Finnmark er de eneste fylkene som deler ut gratis skolesekker i år.

Skolestart

Se opp – nå inntar 5.500 tipp topp trøndere skoleveien

Førsteklassingene i Trøndelag og Finnmark får gratis skolesekker for å synes bedre i trafikken. – Kan også utjevne sosiale forskjeller, mener Trøndelag fylkeskommune.

Publisert Sist oppdatert

Trøndelag fylkeskommunen gir gratis skolesekker til alle de 5.500 nye førsteklassingene som begynner på skolen i år.

5-6-åringene i Finnmark og Nordland kan også glede seg til å få skolesekker av fylkeskommunen.

Men så er det stopp.

En kjapp rundspørring Kommunal Rapport har gjort til fylkene viser at Trøndelag, Nordland og Finnmark er de eneste som deler ut gratis skolesekker til førsteklassingene. 

Hensikten med å dele ut godt synlige skolesekker i Trøndelag er å gjøre andre trafikanter oppmerksomme på at de yngste skolebarna har inntatt trafikken. Slik kan det blir tryggere for dem å gå til skolen.

– Vi ser at det også kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller, som er en positiv bieffekt. En tredje fordel er at en opplevd trygghet kan bidra til at flere velger å gå til skolen, som også bidrar til god folkehelse, mener Marianne Løvhaug Eklo i Trøndelag fylkeskommune.

950.000 kroner

Det var Sør-Trøndelag som startet med ordningen i 1999. Hele Trøndelag fikk tilbudet fra 2018.

I budsjettet til trafikksikkerhetsutvalget er det avsatt 950.000 kroner i år til skolesekker i Trøndelag.

Undersøkelser viser at 97 prosent av førsteklassingene og rundt 45 prosent av andreklassene benytter seg av tilbudet, i følge Eklo.

Målet er at skolebarna bruker sekkene de to første skoleårene. Deretter blir de samlet inn og sendt til videre til skolebarn i Kongo.

Spesialdesign

Sekkene som førsteklassingene får i år, er helt spesielle. Designet er utviklet av kunstneren Einar Birgisson som også jobber som landskapsarkitekt i seksjon vegforvaltning i fylkeskommunen. Det er første gang han har designet skolesekker. Over hele sekken er det små figurer - ikke mønster som repeteres.

– Bildene er konstruert så en figur kan bety mange ting. En nese kan være en munn samtidig, sier Birgisson. 

Han håper figurene kan inspirere ungene. 

– Man skal ikke kjede seg. Det skal være artig. Man må ha noe artig i dagens verden. 

 

 

Powered by Labrador CMS