Nyheter

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) regner med at det blir valgt nøkterne løsninger i oppsplittingsprosessene.
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) regner med at det blir valgt nøkterne løsninger i oppsplittingsprosessene.

Setter av 200 mill. til fylkes- og kommunedeling

Over 600 millioner vil det koste å dele tre fylker. Da har ikke Ålesund meldt inn sine behov enda. På statsbudsjettet for 2023 er det satt av 200 millioner.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ikke mottatt søknader fra delingskommunene ennå, men regner med at de velger en nøktern løsning, sa kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp), da han traff kommunesektoren digitalt på stormøte i regi av KS torsdag.

Det var kommunaldirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund som påpekte at det bare er satt av 200 millioner kroner til deling av kommuner og fylkeskommuner. Han minnet også kommunalministeren på at regjeringen har lovet å dekke delingsutgiftene.

– 200 millioner er omtrent det Ålesund vil bruke, var Hasseldals kommentar.

Haram skal altså skilles fra Ålesund og bli egen kommune.

Gjelsvik svarte da at det ikke er kommet søknader ennå, men at det også går an å vurdere bevilgningsbehovet videre i 2023.

De tre fylkeskommunene som skal deles, har regnet ut hva de vil bruke på deling, og hva de vil søke kompensasjon for.

Så langt er Ålesund den eneste kommunen som har vedtatt deling. Det foregår en prosess i Kristiansand med utredning, men den er ikke i mål.

SVs kommunalpolitiske talskvinne Grete Wold synes det er «ganske spesielt» at regjeringen ikke på langt nær gir nok penger til å løse opp sammenslåtte fylker og kommuner. Også Rødts Tobias Drevland Lund bemerker det.

– Det er avsatt 200 millioner, mens Viken alene trenger 377 millioner kroner. Samtidig anslår Vestfold og Telemark mellom 80 og 100 millioner. Om Sp mener noe med denne politikken, så må det følge med penger til løftene, skriver Wold i en e-post til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS