Nyheter

Ordfører Anne Berit Lein (Sp) i Steinkjer mener eiendomsskatten er den eneste muligheten til lokal skatt, men helst ville hun sett den fjernet.
Ordfører Anne Berit Lein (Sp) i Steinkjer mener eiendomsskatten er den eneste muligheten til lokal skatt, men helst ville hun sett den fjernet.

Skattehopp i Steinkjer

En flunkende ny enebolig på 120 kvadratmeter i Steinkjer sentrum vil gi 10.878 kroner i eiendomsskatt, viser de foreløpige Kostra-tallene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er absolutt worst case. De aller, aller fleste i Steinkjer kommune betaler langt mindre enn dette. Vi har stor geografi og mange eldre boliger i kommunen, noe som har mye å si, sier ordfører Anne Berit Lein (Sp).

De foreløpige Kostra-tallene viser at 322 av 356 kommuner vil kreve inn en eller annen form for eiendomsskatt i 2023. Larvik er ny på listen. Det samme er Lavangen, som innfører eiendomsskatt på næringseiendom.

Ytterligere 29 kommuner har oppgitt til SSB at de har en eller annen form for økning i eiendomsskatten fra 2022 til 2023., enten ved at de har økt skattesatsen eller innført skatt for en ny kategori eiendom.

Lokal skatt

Steinkjer slo seg sammen med Verran i 2020. Begge kommunene hadde eiendomsskatt også før sammenslåingen. Kommunestyret har vedtatt å øke satsen til 3,75 promille for boliger og fritidseiendommer i 2023. Verran kommune hadde tidligere 4 promille, og Steinkjer 3,5.

Kommunen har vedtatt at Skatteetatens boligverdigrunnlag skal brukes. Dette gjelder for de fleste boligeiendommene i kommunen. 

Eiendommer uten boligverdigrunnlag fra Skatteetaten er nå befart og taksert av kommunen. Dette gjelder våningshus, nye boliger, fritidseiendommer, ubebygde tomter og næringseiendommer.

– Dette er den eneste muligheten til lokal skatt. Aller helst ville vi sett den fjernet eller tatt ned, men den er nødvendig for at vi skal klare å opprettholde tjenestetilbudet og få ting til å gå rundt, sier Lein.

I Moss og Lillehammer må man ut med henholdsvis 8.640 kroner og 8.600 kroner for en lignende bolig, ifølge de foreløpige Kostra-tallene.

Fjerner skatten

Kommunal Rapports gjennomgang viser at de som bor i en Høyre-styrt kommune med eiendomsskatt på bolig og/eller fritidsbolig, må i snitt ut med 3.872 kroner i eiendomsskatt for en enebolig på 120 kvadratmeter. Det er mindre enn i Sp-styrte kommuner med eiendomsskatt (3.943 kroner), men mer enn i Ap-styrte kommuner med eiendomsskatt (3.740 kroner). 

Kommunal Rapport har regnet ut snittet per ordførerparti basert på de foreløpige Kostra-tallene for 2023.

Samtidig har 18 kommuner redusert eiendomsskatten på boliger og fritidsboliger fra 2022 til 2023. Senja har redusert mest (fra 4 til 2,5 promille).

14 kommuner har redusert den generelle skattesatsen, som også kan omfatte eiendomsskatt på næringseiendom eller kraftanlegg.

Noen kutter skatten helt, som Sveio. Bakgrunnen for at Sveio har vedtatt å fjerne eiendomsskatten gradvis, var at innkrevingen havnet skeivt ut.

– Det året dette ble vedtatt, var det veldig lave krav. Én eiendom fikk et krav på 20 kroner, sier ordfører Linn Therese Erve (Ap).

Powered by Labrador CMS