Stig Arild Pettersen, generalsekretær i Norges badstulag i badstue.
Stig Arild Pettersen, generalsekretær i Norges Badstulaug, representerer badstubedrifter og badstukultur.

Slik behandler du søknader om offentlig badstuer

Få badstuene inn i planarbeidet! Det er ett av rådene fra i ny veileder.

Publisert

En ny juridisk veileder gir konkrete råd om hvordan man kan etablere offentlige badstuer.

Norges Badstulaug har bestilt en juridisk gjennomgang av regelverket rundt etablering av offentlig tilgjengelige badstuer i Norge. De siste årene har sjønære badstuer poppet opp over hele landet, og stadig flere ønsker seg en slik badstue.

Generalsekretær Stig Arild Pettersen i Norges Badstulaug mener veilederen gir en pedagogisk og god innføring i hvordan man skal behandle søknader om offentlige badstuer etter plan- og bygningsloven. Mange har etterlyst retningslinjer for etablering av badstuer som enten ligger på vannet eller på land ved sjø, elv eller innsjø. 

Enkelt tiltak, komplekst regelverk

– Det viktigste denne veilederen peker på, er at kommunene må begynne å tenke badstue i planarbeidet, og ikke bare forholde seg til enkeltsøknader. Når badstuer reguleres inn i planarbeidet, har man bedre kontroll, og det blir mulig å tenke langsiktig, sier Pettersen.

Fra veilederen:

«Formålet er å gjøre det enklere for både kommuner og tiltakshavere å sette seg inn i relevante krav, og hva som må tas hensyn til i slike saker. Utredningen viser at selv om offentlig tilgjengelige badstuer er relativt enkle tiltak, omfattes de av et komplekst regelverk, som gjelder generelt og naturlig nok ikke er spesielt tilpasset badstuer. Det finnes ulike varianter av badstuer, både som bygg på land og flytende på vann, og av permanent eller midlertidig karakter. De aller fleste av badstuene omfattes både av plan- og bygningslovens tiltaksbegrep, og av lovens regler om søknadsplikt. Hvem som kan stå ansvarlige for tiltaket og søknaden, kan variere ut fra typen badstue.»

Veilederen har en rent faglig tilnærming og er laget av det juridiske rådgivningsfirmaet Holth & Winge AS. Den har fått navnet «Etablering av offentlig tilgjengelige badstuer – regelverk å bli svett av». Undertittelen spiller på at det har vært litt tilfeldig hvilke regler kommunene har behandlet badstusøknadene etter, og at mange leter etter en oppskrift på hvordan dette skal gjøres.

– Badstuer er kommet for å bli, og de skal være en del av lokalsamfunnet, mener Pettersen.

Han har også tre gode råd til kommuner som vil ha badstuer.

1. Tenk helhetlig og langsiktig

– Hvem skal badstua være til for? Turister eller innbyggere? Hva slags rolle skal badstua spille i lokalsamfunnet og omgivelsene? Skal vi ha et enkelt tilbud, eller et smykke som tiltrekker seg tilreisende?

2. Hent inn kompetanse

– En badstue er ikke bare ei bu med en ovn. Å tegne, bygge og drifte en god badstue krever kompetanse. Få dette tidlig inn i prosessen, enten kommunen skal bygge og drifte selv eller det skal legges ut på anbud/konkurranse.

3. Still krav til tilgjengelighet og bærekraft

– Ikke gå for den billigste løsningen. Still krav til tilgjengelighet, pris og bærekraft, slik at alle har en reell mulighet til å benytte seg av badstua. Velg en aktør som er opptatt av mer enn å tjene penger, en som vil være med og bygge lokalsamfunn.

Powered by Labrador CMS