Nyheter

Sp-ordfører Knut Andreas Nordmo i Andøy mener partiet har all grunn til å være stolt. – Vi går ned med flagget til topps, sier han.
Sp-ordfører Knut Andreas Nordmo i Andøy mener partiet har all grunn til å være stolt. – Vi går ned med flagget til topps, sier han.

Sp-skrell i Andøy: – Vi sitter ikke og depper

Ved kommunevalget i 2019 fikk Sp 56 prosent av stemmene i Andøy. Ved årets valg stemte kun 12,6 prosent på partiet.

Publisert Sist oppdatert

Det er en nedgang på 43,4 prosentpoeng. Andøy er dermed kommunen der Sp taper mest terreng sammenlignet med forrige kommunevalg.

– Vi var forberedt på en korreksjon, sier Sp-ordfører Knut Andreas Nordmo.

Mister 11 mandater

Nordmo viser til at 2019-valget var et protestvalg. Andøy har aldri vært en Sp-bastion. Kommunen har stort sett hatt Høyre-ordførere siden 1964. Ifølge Nordmo kan det bunne i Forsvarets tilstedeværelse i kommunen.

I 2016 vedtok regjeringspartiene og Ap å avvikle kommunens viktigste arbeidsplass, flystasjonen på Andøya. Innbyggerne følte seg overkjørt og ga klar beskjed ved kommunevalget.

– Vi hadde ikke forventet resultatet i 2019 og hadde heller ingen forventninger til årets valg. Vi gjør uansett et av våre beste valg, så vi som lokalparti sitter ikke og depper, sier Nordmo.

Han er likevel litt overrasket over at utslaget ble så stort som det ble. 

I Andøy er Ap største parti, med 34,7 prosent av stemmene, etterfulgt av Høyre med 20,9 prosent av stemmene. Også SV får større oppslutning enn Sp (13,1 prosent). Det betyr at Senterpartiet mister hele 11 mandater i kommunestyret.

– Omstilling og utvikling

Nordmo mener at både partiet og han har gjort en god jobb i de årene partiet har hatt ordførerklubba. Ifølge ordføreren har det vært fire krevende år, med blant annet innbyggerflukt, pandemi og krig.

– Vi tok over en kommune hvor økonomien var i fritt fall. Vi har måttet kutte kostnader og justere tjenestetilbudet. Samtidig har vi lagt til rette for omstilling og positiv utvikling i Andøy-samfunnet, og bosatt flere flyktninger. Jeg vil si at vi har klart å snu pessimisme til optimisme, uten å havne på Robek. Vi går ned med flagget til topps, sier Nordmo.

Andøy-ordføreren tror at Sp lokalt også blir berørt av det som skjer nasjonalt, men han innrømmer at både han og partiet kanskje kunne vært bedre på særlig én ting.

– Vi har vært for dårlig på å kommunisere med innbyggerne. Vi har ikke fått godt nok fram alt vi har gjort og hvorfor vi har gjort slik vi har gjort, sier Nordmo.

Hvem som til slutt ender opp i ordførerstolen i Andøy er ennå ikke klart.

– Vi blir gjerne med og bidrar videre til positiv utvikling i kommunen, sier Sp-ordføreren.

Bastioner for fall

Verdal er en annen kommune der Sp går kraftig tilbake. I kommunevalget i 2019 fikk Sp 51,1 prosent av stemmene i det som tidligere hadde vært en Ap-bastion. Med en oppslutning på 18,3 prosent, får Sp 11 færre mandater i kommunestyret.

I Sp-bastionen Gloppen mister partiet makta etter 56 år. Sp går tilbake 20,1 prosentpoeng fra forrige valg. Det er Aps Arnar Kvernevik som tar over ordførerklubba fra Leidulf Gloppestad, mens Høyre kaprer varaordførervervet.

Også i Sp-bastionen Steinkjer taper partiet terreng. Her går partiet tilbake 23 prosentpoeng. Det betyr at Sp ligger an til å miste 14 mandater i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS