Konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik kommune spurte verken kommunestyret eller Statsforvalteren om tillatelse til å asfaltere en veg i et naturreservat.

Statsforvalteren har politianmeldt kommunen

Uten noen form for godkjennelse valgte kommunedirektøren i Gamvik å asfaltere en vei i et naturreservat. Nå har Statsforvalteren tatt saken til politiet.

Publisert Sist oppdatert

– Asfaltering av grusvei i naturreservat er forbudt, og så sent som 12. mai i fjor orienterte vi kommunen om dette regelverket. Vi mener ut i fra dette at det er naturlig å gå til en politianmeldelse i denne saken, sier assisterende Statsforvalter Toril Feldt i Troms og Finnmark.

Fikk et bra tilbud

I sommer gjennomførte Finnmark fylkeskommune asfaltering av veier i Gamvik kommune, og i forbindelse med dette arbeidet inngikk konstituert kommunedirektør Marius Nilsen en avtale med entreprenøren om å asfaltere en kommunal vei ut til Slettnes fyr

At veien ligger i et vernet naturreservat, tok kommunedirektøren ikke hensyn til. Han fikk et «asfalt-tilbud» han ikke kunne si nei til.

– Kommunedirektøren har gått ut over sine fullmakter fordi jeg synes tilbudet var for bra til å si nei. Jeg har ikke vært borte i en så god pris på asfalt, uttalte konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik til formannskapet i slutten av august.

– Er forbudt

Assisterende statsforvalter Toril Feldt i Troms og Finnmark har tidligere uttalt at dersom aktører ønsker å asfaltere grusveier i naturreservat, må de sende søknad til Statsforvalteren om å få gjennomføre tiltaket. 

– Asfaltering av grusveier i Slettnes naturreservat er etter Statsforvalterens vurdering forbudt i henhold til verneforskriften, uten tillatelse fra forvaltningsmyndigheten. Dette formidlet vi til kommunen etter en henvendelse om dette i 2023, uttalte Feldt til Kommunal Rapport i slutten av august.

Plasserer ansvaret 

Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Gamvik bekrefter at kommunen har blitt politianmeldt. 

- Vi har blitt informert om at Statsforvalteren har politianmeldt denne hendelsen, men jeg har foreløpig ikke sett anmeldelsen, sier ordføreren til Kommunal Rapport.

Hun peker på at hun ikke har noe med avgjørelsen om å asfaltere i naturreservatet å gjøre.

– Det er kommunedirektøren som må ta det hele og fulle ansvar for at veien ble asfaltert, og det var ikke uventet at en slik anmeldelse kom. Det er nå opp til politiet å håndtere saken videre, sier Vassvik.

Kommunal Rapport har ikke klart å få en uttalelse fra konstituert kommunedirektør Marius Nilsen.

Powered by Labrador CMS