Nyheter

Aase Refsnes (SV), ordfører i Steigen, mener det er nødvendig å snakke tydelig om problemet med inntektssystemet. – Jeg tror få innbyggere, og dessverre også noen folkevalgte, forstår at en god del av inntektene til kommunene er avgjort av størrelsen på lommeboka til innbyggerne.
Aase Refsnes (SV), ordfører i Steigen, mener det er nødvendig å snakke tydelig om problemet med inntektssystemet. – Jeg tror få innbyggere, og dessverre også noen folkevalgte, forstår at en god del av inntektene til kommunene er avgjort av størrelsen på lommeboka til innbyggerne.

Steigen-ordfører vil utjevne all skatt gjennom inntektssystemet

Aase Refsnes (SV) mener inntektssystemet er en ulikhetsdriver, og at få forstår at lommeboka i praksis avgjør standarden på kommunale tjenester. FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Aase Refsnes (40)
  • Posisjon: Ordfører Steigen (SV)
  • Bakgrunn: Siviløkonom
  • Viktigste sak: Det blir spennende å følge både kvotemeldingen og ny nasjonal transportplan for å se om regjeringen greier å sikre at verdiene vi produserer langs kysten i Norge faktisk får et etterlengtet løft.

– Inntektssystemet er inne til revisjon. Du vil gå drastisk til verks og sluse absolutt alle skatteinntekter gjennom staten før de fordeles til kommunene. Hvorfor?

– Det er viktig å sette ord på hvordan det systemet vi har for å finansiere norsk velferd, altså i kommunene, fungerer. I dag er det slik at der det bor mange rike mennesker, blir det rike kommuner og der det bor fattige mennesker, blir det fattige kommuner. Ingen ville foreslått noe slikt hvis vi startet på nytt. Jeg bruker store bokstaver for å få oppmerksomhet om et verdispørsmål som angår alle i Norge. Dette systemet er en ulikhetsdriver.

– Når du velger slike ord, er det ikke en fare for å sette belastende merkelapper på kommunene?

– Jeg kunne godt brukt ordene skattesvak og skattesterk, men vi må tørre kalle spade for en spade for å få oppmerksomhet. Jeg tror få innbyggere, og dessverre også noen folkevalgte, forstår at en god del av inntektene til kommunene er avgjort av størrelsen på lommeboka til innbyggerne. Samtidig er den en fare for at det blir elendighetskonkurranse. Som ordfører er jeg opptatt av å fortelle hvor bra det er å bo i Steigen – det er faktisk vilt bra. Samtidig må vi være ærlige om hvilke lover vi bryter, selv om jeg ikke har lyst til å si det til media.

– Holder det da å revidere inntektssystemet?

– Ja, det går an å gjøre endringer innen det systemet vi har. Selve rammefordelingen i systemet har stor legitimitet og kan løse viktige utfordringer.

– Hva med hensynet til det lokale selvstyret? Det «tilsier at kommunenes inntekter bør ha en viss lokal forankring», som det heter i NOU-en fra inntektssystemutvalget.

– Det er en begrunnelse som ikke har noen verdi, verken hos folkevalgte eller innbyggere. Jeg sier det igjen; hvis flere visste at det er størrelsen på lommeboka som betyr noe for kommunale tjenester, hadde vi endret dette for lenge siden. Så ønsker alle kommuner at innbyggerne tjener mest mulig penger, men de har altså ulike forutsetninger for det.

– Er den radikale omfordeling et forslag som dine partifeller i SV på Stortinget vil ta opp når inntektssystemet skal behandles der?

– Jeg håper virkelig at dette opprøret setter i gang en debatt, både i SV og alle andre partier. SV er opptatt av å redusere ulikhet. Da må vi tørre å tak i et system som gir mer ulikhet. Men det er en krevende debatt når kaka ikke blir større. Det holder imidlertid ikke lenger å si at kommuneøkonomien må bli bedre.

– Hvor langt tror du regjeringen vil gå i å utjevne skatteinntektene i sitt forslag?

– Ikke så langt, dessverre. Men den har en historisk mulighet. Tidligere har mindre sentrale kommuner reist dette problemet. Nå kommer advarslene fra større kommuner i mer befolkningsrike områder. Da gjør det ofte mer inntrykk.

– Du deltok på opprørsmøtet i Larvik forleden. Der var det mange Høyre-ordførere som er imot eiendomsskatt? Svekker slik motstand kritikken av skatteutjevningen?

– Det er viktig at de inntektssvake kommunene står sammen i denne kampen. Jeg frykter hva som kan skje, hvis vi blir satt opp mot hverandre. Hovedbudskapet er å stå sammen. Samtidig er eiendomsskatt viktig å få frem i lyset. Finansbyråden i Oslo har vært særlig kritisk til dette opprøret og klaget over store utgifter. Samtidig skal det samme byrådet fjerne eiendomsskatten på boliger over 4, 7 millioner kroner. I de fleste «fattige» kommuner betaler samtlige husstander maks eiendomsskatt og det er ikke engang et politisk spørsmål om å fjerne den,

– Bør noen kommunale tjenester overføres til staten?

– I hovedsak mener jeg at de fleste oppgavene bør leveres så nært innbyggerne som mulig. Men jeg åpen for å diskutere hva som er den best organiseringen. Det viktigste er at statlige myndigheter gir kommunene økonomi til å løse nye oppgaver.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Det er mye, så først må jeg sikre at det blir mer enn én dag. I tillegg til å sikre bedre inntektsutjevning ville jeg tatt tak i boligmangelen i distriktene. Så ville jeg satt i gang tiltak for å desentralisere videregående opplæring. Jeg er drittlei at vi i distriktene må eksportere ungdommen vår, og så lurer man på hvorfor mennesker flytter fra distriktene.

Powered by Labrador CMS