Ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) i Lyngdal er stolt av at de er den første kommunen i landet med retningslinjer for hvordan de ansattes kontorplass skal se ut.

Stolt over regler for kontorpynt: –Handler ikke om pride 

Formannskapet i Lyngdal har vedtatt at ansattes kontorplasser ikke må utsmykkes slik at det kan skade kommunens omdømme. Et regnbueflagg skal ha utløst debatten.

Publisert

– Jeg er stolt av at vi blir den første kommunen i landet med slike retningslinjer. Vi har hatt en åpen, ærlig og redelig debatt om utsmykking av de ansattes kontorplasser, sa ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp), da formannskapet i Lyngdal behandlet en sak om hva kommunalt ansatte på rådhuset kan ha på kontorplassene sine. 

Saken har engasjert innbyggere og ansatte sterkt, men i formannskapsmøtet var det ingen som torde å nevne prideflagg, før Høyres Bernt Mushom antydet at her var det vel en elefant i rommet. Han spurte gjentatte ganger om hva som hadde utløst denne saken.

Eivind Arnt Husøy (Ap) adresserte elefanten.

– Det var jo et prideflagg det var bilde av i avisen, og personlig synes jeg ikke det gjør noe om noen har et prideflagg på pulten. Det blir opp til nærmeste leder å ta seg av, sa han.

– Handler ikke om Pride

Ordfører Husøy reagerte sterkt på at prideflagg ble nevnt.

– Dette handler ikke om pride, så det var helt unødvendig å nevne, sa hun.

Hun mente det fikk stå for lokalavisens regning at de hadde brukt et bilde av et prideflagg i et av rådhusets vinduer som illustrasjon til artikkelen. 

Avisa Lister24 skriver at regnbueflagget hang i et av vinduene i rådhuset i november 2023. På det tidspunktet diskuterte arbeidsmiljøutvalget hvordan kommunale kontorer kunne innredes.

Høyre og Venstre stemte imot vedtaket. De mente at kontorpynt kan nærmeste leder håndtere uten noe mer presisering. 

Men flertallet gikk for dette vedtaket:

«Ansattes kontorer og åpne landskap er offentlige steder, og bør derfor heller ikke innredes som private sfærer, eller utsmykkes på et vis som kan skade Lyngdal kommunens omdømme. Det vises også her til kommunens gjeldende etiske retningslinjer som alle ansatte gjennom arbeidsavtalen har forpliktet seg til å følge. Nærmeste leder har et særskilt ansvar for å følge opp forhold som strider mot disse retningslinjene. Brudd på etiske retningslinjer kan føre til disiplinær reaksjon

Vedtaket gjelder alle politiske og religiøse symboler som kan støte andre.

Saksbehandleren som laget saken til formannskapet, fant ingen lignende retningslinjer verken hos KS eller i andre kommuner. 

Dermed startet prosessen med blank ark. Flere perspektiver er blitt drøftet, blant annet ytringsfrihet, ytringsansvar, individets rett, arbeidsgiver som eier og premissleverandør av fysisk arbeidsplass og etiske retningslinjer.

Powered by Labrador CMS