Nyheter

Revisjonen har påpekt mangler ved internkontrollen i Tana, men kommunen mente at det var lite sannsynlig at det var begått misligheter.
Revisjonen har påpekt mangler ved internkontrollen i Tana, men kommunen mente at det var lite sannsynlig at det var begått misligheter.

Tana i oktober: «Lite sannsynlig at det er feil i regnskapet som følge av misligheter»

For to måneder siden avviste administrasjonen i Tana at manglende internkontroll har ført til misligheter. Nå er kommunen offer for økonomisk utroskap.

Publisert Sist oppdatert

– I vårt første møte med kommunen i oktober pekte vi på at det systemet de hadde, ikke var tilstrekkelig og kunne åpne for misligheter. Med det vi vet nå, ønsker vi ikke å gi ytterligere kommentarer, sier administrerende direktør Lars-André Hanssen i KomRev Nord IKS.

Tydelige pengespor

En betrodd kommunal leder i Tana er siktet for å ha svindlet kommunen for minst 10 millioner kroner. Til Kommunal Rapport har politiet gitt uttrykk for at det mest sannsynlig handler om et langt høyere beløp.

Lederen skal i en årrekke ha både attestert og anvist fiktive fakturaer til minst fem forskjellige selskaper. Pengene kommunen har betalt til selskapene, skal ha blitt delt mellom den kommunale lederen og andre sentrale aktører som er involvert i saken.

Politiet har siktet fem personer.

– Pengesporene er tydelige. Gjentatte ganger finner vi bevegelser fra kontoen til personer i selskapene og inn på kontoen til den kommunale lederen. Ofte får den kommunale lederen overført penger dagen etter at kommunen har betalt fakturaene, sier leder av avsnitt for økonomi og miljøkriminalitet Richard Røed i politiet i Innlandet.

Den kommunale lederen har Vidar Zahl Arntsen som forsvarer. Advokaten kan fortelle at de har lagt en strategi der de ikke ønsker å uttale seg om saken i mediene.

– Min klient kommuniserer utelukkende til politiet i denne saken, sier Arntsen.

Gøran Møller Kristiansen er forsvarer for den siktede Hamar-mannen. Han ønsker heller ikke å kommentere saken.

Kommunen så ingen risiko

Revisjonsselskapet KomRev Nord overtok revisjonen av Tana kommune i sommer, og i midten av oktober gjennomførte de sitt første møte med kommunen. Ifølge Lars-André Hanssen advarte revisjonen i dette møtet om kommunens praksis som åpnet for at én og samme person både kunne anvise og attestere fakturaer.

I et revisjonsbrev til kontrollutvalget i Tana kommune i slutten av november blir også dette påpekt.

«Vi har med våre kontroller avdekket at mange fakturaer på flere ansvar er attestert og/eller anvist av bare én person», skriver revisjonen.

Revisjonen skal i møtet i oktober ha bedt administrasjonen om å vurdere om denne praksisen kan åpne for misligheter. Kommunen skal ha svart følgende:

«Tilbakemeldingen fra kommuneledelsen var at det er lite sannsynlig at det er vesentlige feil i regnskapet som følge av misligheter», skriver revisjonen til kontrollutvalget.

– Ikke hatt ting på stell

Rådmann Jørn Aslaksen er for tiden sykmeldt.

Ordfører Helga Pedersen (Ap) legger ikke skjul på at kommunens internkontroll har vært mangelfull.

– Når man vet det man vet i dag, er det åpenbart at man burde gjort mange ting annerledes. Vi har hatt sviktende rutiner, brudd på innkjøpsreglementet og har ikke hatt ting på stell, sier hun.

Rådmann Aslaksen uttaler til Kommunal Rapport at han for tiden er sykmeldt. Det er bestemt at det er ordføreren som skal uttale seg på vegne av kommunen.

– Rådmannen har tidligere uttalt at han beklager den svikten som har skjedd, og han har omtalt det som flaut, sier Pedersen.

Tok det opp muntlig

Vest-Finnmark Kommunerevisjon IKS (Vefik) var kommunens revisjonsselskap fra 2016 til i sommer. Revisjonssjef Aud Synnøve Opgård viser til at de har kontrollert bilag på stikkprøvebasis. I den forbindelse ble det oppdaget bilag som ikke tilfredsstiller de lovmessige krav til attestasjon og anvisning.

– Det vi avdekket, var ikke av så stort omfang som det tyder på nå, sier Opgård.

– Vi tok i første omgang dette opp muntlig med kommunens administrasjon. Tilbakemeldingen vi fikk, var at dette skulle dette var noe de var i ferd med å rette på. Dette forholdet ville vi ha fulgt opp med nummererte brev til kontrollutvalget hvis vi hadde fortsatt som revisor for Tana kommune, sier Opgård.

Powered by Labrador CMS