Tilgangen til strandsonen er en stor utfordring ved Oslofjorden, ifølge Miljødirektoratet. Foto: Svein Grønvold /NN / Samfoto

Tilbyr hjelp til kommuner som vil fjerne stengsler i strandsonen 

Miljødirektoratet oppfordrer flere kommuner ved Oslofjorden til å søke om juridisk bistand til å fjerne ulovlige stengsler i strandsonen.   

Publisert Sist oppdatert

– Å følge opp ulovligheter som hindrer ferdsel og tilgang for alle til strandsonen, kan være en stor utfordring for kommunene. Vi kan ikke hjelpe kommunene med saksbehandling, men vi kan gi støtte til juridisk bistand, og har nå fått mer midler til dette, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Kommuner som har fått støtte til juridisk bistand

.Asker, Fredrikstad, Frogn, Færder,
Halden, Horten, Hvaler, Larvik, Moss,
Nordre Follo, Oslo, Sandefjord,
Sarpsborg, Tønsberg og Vestby.

15 av 26 Oslofjord-kommuner har siden 2022 fått til midler fra Miljødirektoratet til juridisk bistand i strandsonesaker

Nå ønsker direktoratet seg flere søknader. Bakgrunnen er at årets bevilgninger til formålet ble doblet, fra 3,2 millioner til 6,4 millioner kroner, i revidert nasjonalbudsjett. 

Totalt er det bevilget 12,5 millioner kroner til formålet siden ordningen ble etablert i 2022. Alle kvalifiserte søknader er så langt innvilget, opplyser direktoratet til Kommunal Rapport.

Meldte inn 3.400 stengsler

Allmennhetens tilgang til strandsonen langs Oslofjorden er en betydelig utfordring, viser en spørreundersøkelse utført for Miljødirektoratet tidligere i år. Til sammen ble det rapportert og kartfestet 3.441 konkrete tilfeller av stengte stier, privatisering og andre problemer med tilgjengelighet langs fjorden. 

En annen undersøkelse fra 2023 viser at det er mange misforståelser blant folk om allemannsretten.

– Vi ser altfor mange tilfeller av at grunneiere ulovlig hindrer ferdsel med gjerder, skilting og andre tiltak. Dette blir særlig alvorlig rundt Oslofjorden hvor tilgjengelig strandsone er så begrenset og fjorden er så viktig for en så stor brukergruppe, sier Hambro.

Å bedre tilgangen til strandsonene er ett av målene i regjeringens tiltaksplan for Oslofjorden. Ett av tiltakene er å gi kommunene støtte til krevende juridiske vurderinger. 

– Slike saker kan ofte være ganske komplekse og sammensatte, med problemstillinger knyttet både til privatrettslige avtaler, friluftsloven og plan- og bygningsloven. Det kan også være utfordrende for pressede kommuner å prioritere ulovlighetsoppfølging som kan være ressurskrevende og ta lang tid, sier Hambro.

Gjennom tilskuddsordningen har kommuner blant annet fått hjelp til å utrede hvor skillet mellom innmark og utmark går i konkrete tilfeller, om en brygge er lovlig oppført, betydningen av eldre gjerdeavtaler eller hva som er lovlig bruk av sjøboder i et område. Problemstillinger knyttet til kyststier går også igjen i flere saker. 

En oversikt over juridiske utredninger utarbeidet for kommunene gjennom tilskuddsordningen finnes på Miljødirektoratets nettsider. 

Søknader om juridisk bistand sendes inn i form av et spørreskjema, og behandles fortløpende.

Direktoratet vil selv beregne kostnadene. Det har på forhånd inngått rammeavtaler med jurister som kan bistå.

I tillegg til støtteordningen har Miljødirektoratet sendt ut tilbud til alle Oslofjord-kommunene om kurs om juss i strandsonen denne høsten. Kursene kan skreddersydd for ansatte og/eller politikere i den enkelte kommune. Søknadsfristen for kursene er 15. september.

Powered by Labrador CMS