Økonomi

Ordfører Petter Sortland (Ap) er glad for å være herre i eget hus igjen.

To kommuner ute av Robek etter kort opphold

Både Høyanger og Bø kan glede seg over at oppholdet på den økonomiske svartelista ble kort.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan ta oss en prat igjen i juli neste år, da skal vi være ute, sa ordfører Petter Sortland (Ap) da det ble klart at Høyanger ville ende på Robek-lista i august i fjor.

Ordføreren fikk rett. Knappe året etter innmeldingen, er kommunen nå ute igjen. 

6. august ble derimot fem andre kommuner innmeldt på den økonomiske svartelista: Kåfjord, Andøy, Nesna, Vågan og Vadsø. Ifølge Statsforvalteren i Nordland er Nesna meldt inn fordi kommunen ikke har ikke vedtatt årsregnskap og årsberetning for 2023.

Varsler tøffe år

Høyanger ble meldt inn i Robek etter at merforbruket i 2022 utgjorde seks prosent av driftsinntektene. Kommuner med oppsamlet merforbruk på mer enn tre prosent av driftsregnskapet, skal meldes inn i registeret. 

Kraftinntektene fikk mye av skylden for det negative driftsresultatet. Høyanger hadde budsjettert med 36 millioner kroner i kraftinntekter. I stedet gikk kommunen 43 millioner kroner i minus. I tillegg hadde kommunen et merforbruk i flere av tjenesteområdene.

Før sommeren vedtok kommunestyret regnskapet for 2023, med inndekning av tidligere års merforbruk på 31,9 millioner kroner.

– Nå er vi herre i eget hus igjen, sier ordføreren til Firda.

Han vil imidlertid ikke friskmelde kommunens økonomi helt og varsler tøffe år framover.

– Vi er en av dem som har mye frie inntekter fra kraft og havbruksfond. Det gjør at vi taper statlige overføringer og inntekter i åra som kommer. Da må vi justere drifta deretter, sier Sortland til Firda.

Høyanger har stått på Robek totalt fire ganger siden 2003.

Bø ute av Robek

Også Norges skatteparadis Bø fikk et kort opphold på Robek. Kommunen ble meldt inn i februar i år  fordi kommunen ikke klarte å vedta årsregnskap for 2022 innen fristen 30. juni 2023.

– Bø kommune har lært mye den korte tiden vi har vært listeført, men vil gjøre alt vi kan for å unngå at vi havner der på nytt, uttaler kommunedirektør Kine Anette Johnsen på Facebook.

Hun benytter samtidig anledningen til å  takke økonomiavdelingen, og alle andre som har vært involvert i arbeidet med å levere regnskapet i tide i år. 

Også Porsanger er ute, etter til sammen 16 år på lista.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS