Nyheter

Aps Frode Berge, medlem av valgkomiteen på talerstolen i forbindelse med valg av nytt hovedstyre.
Aps Frode Berge, medlem av valgkomiteen på talerstolen i forbindelse med valg av nytt hovedstyre.

Tror lederdrama vil føre til vedtektsendringer i KS

Frode Berge fra Rogaland Ap vil ta saken om vedtektsendringer videre i partiet og de besluttende organene i KS.

Publisert Sist oppdatert

– I god tid før landstinget var det et avtalt flertall for hvem som skulle bli leder i KS, det var et rødgrønt flertall som sto bak det, og så stemte Samfunnsbedriftene for Høyres kandidat, sier Frode Berge (Ap) i denne ukas episode av Kommunal Rapports podkast, Kontrollutvalget. 

Berge satt i valgkomiteen til landstinget som gikk av stabelen i Trondheim 13.- 14. februar. De rødgrønne hadde samlet seg om Aud Hove (Sp) som ny KS-leder, med Odd Stangeland (Ap) som første nestleder. Men med Samfunnsbedriftenes stemmer, ble Gunn Marit Helgesen (H) valgt som leder med Hove som annen nestleder. Stangeland ble altså første nestleder.

Berge mener at vedtekter som har slike konsekvenser må endres. 

– Det er ikke bærekraftig. Det er ikke et politisk flertall bak den lederen som sitter nå, sier Berge, som vil ta initiativ til en ny debatt om Samfunnsbedriftenes rolle.

Odd Stangeland (Ap) ble første nestleder i KS og Frode Berge (Ap) satt i valgkomiteen til Landstinget. Berge vil ta saken om vedtektsendringer videre i Ap og KS.

Tar debatten i Ap først

– I Ap har vi mange ordførere og andre politikere som er aktive i KS. De vil ta debatten videre i besluttende organer i KS slik at vedtektene kanskje vil bli endret til neste landsting, sier Berge.

Første anledning til å ta opp vedtektsendring er i landsstyrets møte som er i mai/juni. For endre vedtektene må et ekstraordinært landsting til.

KS tok en slik runde i 2023 uten at det ble endringer i vedtektene. For også på landstinget i 2020 var det forslag om vedtektsendringer. Den gangen stemte Samfunnsbedriftene med det politiske flertallet ved ledervalget.

– Denne gangen ble vedtektene satt veldig på spissen, derfor tror jeg det kan bli vedtektsendringer denne gangen. Det er mange som har reagert sterkt på denne saken, sier Berge.

Debatten om Samfunnsbedriftenes rolle har gått her i Kommunal Rapport. Her ser du noen av innleggene:

Powered by Labrador CMS