Håkon Lykkebø Strand (Frp)
Ålesund-ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) varsler kutt i lavtersketilbud i rus og psykiatri.

Ukas podkast: – Det er jo litt kjipt for en Frp-ordfører å sette sin lit til SV

Det innrømmer Ålesundordfører Håkon Lykkebø Strand. Men han ønsker at Stortinget skal bevilge flere frie midler, og da må SV presse regjeringen.

Publisert

I ukas podkast får vi reaksjoner på statsbudsjettet fra både stortingsrepresentanter og ordførere. Skal det bli mer i frie midler til kommunene, er det SV som må ta seg av det. 

I Ålesund blir det tøffe tider, og særlig vil det gå utover lavterskeltilbudene innen rus og psykiatri som ikke er lovpålagte, i hvert fall hvis kommunedirektørens forslag blir vedtatt. Ålesund ligger også i skilsmisse med Haram kommune, og de blir ikke enige om oppgjøret som nå går til en tvistenemnd.

– Realveksten for oss i 2025 er 0,6 prosent. Men så mister vi regionsentertilskuddet som var på 8–9 millioner. Så det blir omtrent flatt, sier Strand.

– Regionsentertilskudd var et tilskudd den borgerlige regjeringen innførte for å få kommuner til å slå seg sammen. Ålesund som slo seg sammen med flere mindre nabokommuner i 2020, og fra 1. januar i år har Haram brutt ut og igjen blitt egen kommune. Men fordelingen av gjeld og fond er de ikke enige om, og snart skal tvistenemnda avgjøre saken.

Vi har også et intervju med kommunalkomiteens Birgit Oline Kjerstad (SV) som sier at det må komme mer i ramma, og at SV er opptatt av boligpolitikken.

Powered by Labrador CMS