Nyheter

Varaordfører Vitalij Bielobrov fra Kherson i Ukraina er takknemlig for støtten fra Norge, men har en klar oppfordring. – Vi trenger våpen. Gi oss våpen og vi vil gjøre slutt på krigen, sier varaordføreren.
Varaordfører Vitalij Bielobrov fra Kherson i Ukraina er takknemlig for støtten fra Norge, men har en klar oppfordring. – Vi trenger våpen. Gi oss våpen og vi vil gjøre slutt på krigen, sier varaordføreren.

Ukrainsk varaordfører: – Vær forberedt på alt

Varaordfører Vitalij Bielobrov i ukrainske Kherson bygger skoler og sykehus under bakken. Byen ligger nær frontlinjen og beskytes daglig av russiske artilleri.

Publisert Sist oppdatert

KRISTIANSAND

Bielobrov var nylig i Kristiansand for å fortelle om hverdagen som varaordfører i en krigsherjet by sør i Ukraina. Ordfører Ihor Kolykhayev kunne ikke komme. Han sitter i russisk fangenskap etter å ha nektet å samarbeide med Russland.

Bielobrov innleder foredraget med en video som viser krigens grusomheter. Han forteller om dagen da angrepet kom. Byen var ikke forberedt. Russernes okkupasjon av Krim-halvøya, som ligger 20 mil fra Kherson by, var noe innbyggerne visste om, men opplevde som fjernt.

Okkupert av Russland

– Vi var okkupert i åtte måneder. Vi kunne ikke snakke vårt eget språk, dyrke vår egen kultur og tradisjon eller bruke fargene i flagget vårt. Vi kunne ikke bevege oss hvor vi ville. Og okkupantene sa at dette ville vare resten av livet, sier 40-åringen.

Russerne ble drevet ut i november 2022. – Frigjøringen var den lykkeligste dagen i livet mitt, sier Bielobrov.

Ødeleggelsene på infrastrukturen etter okkupasjon og kamphandlinger var omfattende. Mange mennesker var drept. Flere kvinner var blitt voldtatt.

Russerne tok med seg mye utstyr, selv datamaskiner fra rådhuset forsvant. Retretten ble minelagt. Nå står russiske tropper bare fire kilometer fra byen.

Lever normalt, men

Bielobrov sier at innbyggerne likevel forsøker å leve så normalt som mulig. – Vi spiller fotball og det er mange barnefødsler, 20–25 hver måned, sier han.

Hverdagen er tøff med mellom 20 og 155 artilleriangrep daglig. Derfor bygges det for eksempel sykehus og skoler under bakken. Det er tryggest.

Varaordføreren har vært med i lokalpolitikken siden 2020. Siden byen ligger så nær fronten, er den under militær administrasjon. Den kommunale styringsstrukturen kommer i tillegg til den militære.

Bygger partnerskap

De viktigste oppgavene til varaordføreren er å sikre humanitær hjelp, bygge internasjonale forbindelser og partnerskap med europeiske kommuner, skaffe investeringer og få tak i nødvendig utstyr, for eksempel kjøretøyer.

Mye trengs i en storby. Den hadde opprinnelig rundt 300.000 innbyggere. Mange er drept, mange har flyktet både utenlands og til andre og tryggere steder i Ukraina.

Bielobrov var også ansvarlig for å rydde opp etter den store flommen i juni 2023. Elven Dnipro steg mange meter etter at Kakhovka-demningen i den russiskokkuperte delen av landet kollapset. Ødeleggelsene var omfattende.

Bielobrov sier ansvaret som følger med vervet er stort. – Men det er min hjemby og dette er jobben min. Min lille drøm er å kunne ta litt ferie etter halvannet år, sier han.

Utenfor det gamle rådhuset i Kristiansand hilser Bielobrov på ordfører Magnus Mæland (H) fra grensekommunen Sør-Varanger. Mæland sier det gjør voldsomt inntrykk å høre beretningene fra en krigsherjet by. – Det setter ting i perspektiv, sier Mæland.

De diskuterer også hvordan russiske påvirkningsoperasjoner preger samfunnsdebatten.

Mæland sliter blant annet med hva den russiske generalkonsulen i Kirkenes til enhver tid finner på for å skaffe oppmerksomhet om Russlands syn. – Mitt våpen mot propaganda er åpenhet, sier Mæland til sin ukrainske kollega.

– Gi oss våpen

Jeg spør varaordføreren hva som er hans budskap til norske lokalpolitikere. – Det første er takk for hjelpen. Det er viktig med støtte. Det andre er at dere må være forberedt på alle utfordringer, krig eller terrorangrep. Russland er villig til å gjøre slikt. Det tredje er at vi trenger militær bistand. Denne krigen må stanses. Vi trenger våpen. Gi oss våpen og vi vil gjøre slutt på krigen, sier varaordføreren.

Så må Bielobrov gå. Han håper å få handlet med seg suvenirer før han og følget tar toget til Stavanger. Der skal han på vegne av Kherson undertegne en vennskapsbyavtale med Stavanger kommune.

Powered by Labrador CMS