Nyheter

Unge kvinner velger generelt oftere høyere utdanning enn unge menn. Og de blir raskere ferdig med den. Det fører til høyere lønn i aldersgruppene opp til 30 år.
Unge kvinner velger generelt oftere høyere utdanning enn unge menn. Og de blir raskere ferdig med den. Det fører til høyere lønn i aldersgruppene opp til 30 år.

Unge kvinner i kommunal sektor tjener mer enn menn

Fram til de fyller 30 år har unge kvinner i kommuner og fylkeskommuner høyere lønn enn menn. Så snur det, og menns lønnsforsprang øker jo eldre arbeidstakerne blir.Nærmere og nærmere likelønn i kommunene

Publisert Sist oppdatert

Lønnsstatistikk fra KS og PAI viser at unge kvinner i kommunesektoren tjener bedre enn menn i samme aldersgruppe.

I 2019 utgjorde kvinners grunnlønn i aldersgruppen 20 til 24 år 106,1 prosent av den til menn i samme alder. Også i aldersgruppen 25 til 29 år tjener kvinnene bedre: 101,4 prosent av menns.

Forskjellen øker med alderen

Men deretter faller kvinnenes andel av menns lønn jevnt og trutt. Kvinner over 59 år fikk i 2019 kun 88,2 prosent av dét menn hadde i grunnlønn. Det betyr økt lønnsforskjell mellom kvinner og menn i kommunesektoren jo eldre arbeidstakerne er.

«Trøsten» er at differansen har minket siden 2009. Da fikk kvinner over 59 år 84,1 prosent av menns grunnlønn, viser lønnsstatistikken.

Så selv om det går sakte, så går det i alle fall i riktig retning, sett med likelønnsbriller.

Her kan du se den komplette oversikten:

Oversikten fra 2019 gjelder ansatte i kommuner og fylkeskommuner. Den viser kvinners grunnlønn som andel av menns i prosent, fordelt på alder. Tallene for 2020 foreligger ikke enda.

Tidligere med høyere utdanning

Én av forklaringene på hvorfor unge kvinner i kommunesektoren tjener mer enn unge menn, er utdanning – hvor raskt den tas etter videregående skole.

– Kvinnene er jo etter hvert blitt dominerende innen høyere utdanning. De går rett fra skolen til høyskole eller universitet, og de avslutter denne utdanningen tidligere enn menn, mener seniorrådgiver Knut Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Resultatet blir da flere bedre utdannede unge kvinner – som for eksempel sykepleiere og lærere. De begynner dermed tidligere i sin første jobb enn menn. Det slår selvfølgelig ut på lønnsstatistikken for de yngre arbeidstakerne, forklarer Grini.

Menn kommer inn senere

At lønnsforspranget til de yngste kvinnene etter hvert går tapt, kan skyldes at menn starter senere på sine høyere utdanning, at de velger lengre utdanningsløp og andre, høyere betalte yrker, mener seniorrådgiveren.

Fødsel og deltidsjobb er også faktorer som må tas med i likelønnsdebatten, understreker Grini.

– Mye handler altså om et fortsatt kjønnsdelt arbeidsmarked, og hvilken økonomisk avkastning de ulike yrkene gir, sier han.

Nærmere og nærmere likelønn i kommunene

  • I Kommune-Norge 2019 tjente kvinner i snitt 93,9 prosent av menns lønn. Her er det snakk om månedsfortjeneste som består av grunnlønn, samt faste og variable tillegg). Ved grunnlønn alene er andelen 93,7 prosent.
  • Siden 2009 har kvinnenes lønn økt mer enn menns, og det innen alle aldersgrupper.
  • Mye av forskjellen skyldes at kvinnelige og mannlige ansatte i kommunal sektor har ulike stillinger. Hadde disse hatt de samme jobbene, så ville kvinners månedsfortjeneste vært 97,5 prosent av menns. Sammenlignes grunnlønn, stiger kvinners andel til 98,5 prosent.
  • Det er kun i bygg- og anleggsbransjen at lønnslikheten mellom kvinner og menn er større enn i kommunal sektor. Og den er klart bedre enn både i staten og helseforetakene, viser rapporten til Teknisk beregningsutvalg (TBU).
  • Her kan du lese mer om kvinnenes lønnsutvikling.
Powered by Labrador CMS