Helse

– Det er alltid pasienten og innbyggerne som er viktigst, sier Vestre.

Utelukker ikke forbud mot helsevikarer fra bemanningsbyråer

Kommunene skal få tid på seg, men hvis ikke bruken av helsevikarer fra bemanningsbyråer går ned, kan det bli aktuelt å se på unntaket som gjør innleie lovlig, ifølge helseminister Jan Christian Vestre (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Det har ikke vært aktuelt for regjeringen på nåværende tidspunkt å fjerne unntaksbestemmelsen mot innleie av vikarer fra bemanningsbyråer i helsesektoren, fordi vi mener at både kommunene og helseregionene trenger noe tid på å få det til, sier helseministeren til Kommunal Rapport.

Norske kommuner brukte minst 1,9 milliarder kroner på helsevikarer fra vikarbyråer i 2023. Det viser de foreløpige tallene fra Leverandørdatabasen til Kommunal Rapport. 

    Kostnadene ved innleie fra vikarbyrå var i 2021 omtrent 2,5 ganger så høy som kostnadene ved å bruke av fast ansatte, ifølge Fafo.

Ordførere fra både regjeringspartiene og Høyre har bedt om hjelp fra regjeringen. Lokalpolitikerne forteller at de er fanget i en håpløs spiral: De mangler søkere til helsestillinger og ender opp med å ansette dyre vikarer fra bemanningsbyråer. Fast ansatte blir slitne av stadig å lære opp nye vikarer. Det påvirker sykefraværet.

– Normen skal være heltid

I april 2023 strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft. Det ble forbudt å leie arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid. Men regjeringen gjorde et unntak for helsetjenesten.

– Risikoen ved en rask endring var for stor. Vi må ikke komme i en situasjon der kommunale helse- og omsorgstjenester bryter sammen fordi man i distriktskommuner ikke klarer å rekruttere kompetanse. Vi har tross alt et sørge-for-ansvar og lovpålagt oppgaver som vi må overholde. Og det er alltid pasienten og innbyggerne som er viktigst, sier Vestre.

– Ordførere ber om hjelp. Hvilken konkret hjelp er du villig til å gi dem?

– Lokaldemokrati er et viktig prinsipp i Norge. Det kan være grunner til at man i kortere perioder har behov for hjelp. Sånn har det alltid vært i Norge. Det motsetter vi oss ikke. Men utfordringen nå er jo dessverre at innleie har blitt normen mange steder. Unntaksbestemmelsen for helsepersonell er ganske snever. Det kan være aktuelt på et senere tidspunkt å se på unntaket, for vi ønsker jo veldig sterkt at normen skal være fast heltid.

– Må være gode arbeidsgivere

Helseministeren mener at kommunene har gode muligheter til å få bukt med vikarproblemet. 

– Tilgang på kvalifisert helsepersonell er en av de aller største utfordringene fremover for helse- og omsorgstjenestene. Vi må bruke de ressursene vi har på en veldig god måte, både rekruttere og beholde fagkompetanse. Det kan kommunene gjøre ved å være gode arbeidsgivere. Jeg tror folk forventer at vi har en plan for hvordan vi skal løse dette. Og vi begynner å få en god plan for hvordan vi skal håndtere det, sier han, og ramser opp:

  • Bedre oppgavedeling mellom kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste for å frigjøre ressurser.
  • Mer fokus på forebygging og rehabilitering, slik at folk holder seg friskere lenger og sykmeldte kommer raskere tilbake til arbeidslivet.
  • Ny teknologi og innovasjon, slik at eldre blant annet kan bo lenger hjemme. 
  • Interkommunalt samarbeid også innen rekruttering. 
  • Bedre oppgavedeling internt i de ulike helsetjenestene for å spare tid og ressurser.
  • Å få flere til å velge helsepersonell-yrker og få dem som har sluttet i yrket, tilbake.
  • Redusere sykefravær. 
  • Jobbe videre med Tørn, et nasjonalt program hele helse- og omsorgstjenesten.

– Kommunene gjør sitt beste

– Det er store forskjeller i vikarutgifter, også blant nabokommuner. Kan kommuner med store vikarutgifter klandre seg selv?

– Nei, jeg har ikke lyst til å fordele skyld. Det er krevende å være kommunepolitiker, og det er krevende å jobbe i kommuneadministrasjonen. Mange kommuner har en utfordrende økonomi som følge av dyrtid. Vi har rekrutteringsutfordringer mange steder i landet. Vi skal ikke sitte i Oslo og mene at vi vet bedre enn kommunene. Jeg tror de gjør det beste ut av situasjonen.

– Helsepersonellkommisjonen sier at det i framtiden kan bli aktuelt å fire på kvaliteten i helsevesenet på grunn av mangel på helsepersonell. Hvordan ser du på det? 

– Vi skal ikke skjære ned på kvalitet. Jeg har et enkelt mål; folk i Norge skal ha tilgang til helsetjenester av god kvalitet når de trenger det, uansett hvor de bor. Hvis vi ender opp med at alle er enige om at fremtiden blir vond og vanskelig, gjør vi ikke jobben vår. Det er vår oppgave å lage en plan som folk kan være trygge på. Vi skal sikre at velferdsstaten er der også i fremtiden når vi blir flere eldre.

Powered by Labrador CMS