Nyheter

Kommunedirektør Kine Johnsen i Bø har slettet presentasjonen hun viste for de ansatte om varslene fra tidligere økonomisjef Ibrahima Mboob.
Kommunedirektør Kine Johnsen i Bø har slettet presentasjonen hun viste for de ansatte om varslene fra tidligere økonomisjef Ibrahima Mboob.

Varslene fra økonomisjefen ble vist på storskjerm for alle ansatte

I et allmøte på kommunehuset i Bø skal økonomisjefens varsel mot ordføreren og en annen politiker ha blitt vist på storskjerm. Det reagerer advokat og forsker Birthe Eriksen kraftig på.Fakta

Publisert Sist oppdatert

– Det er åpenbart et møte hvor det blir utlevert personopplysninger om varsleren. Selv om mediene får dokumentinnsyn gjennom offentlighetsloven, kan ikke kommunen tilsidesette sitt ansvar for å følge de klare reglene som gjelder for saksbehandling i denne type saker etter blant annet personvernloven, arbeidsmiljøloven og forvaltningsloven, sier advokat og forsker 2 ved Oslo Met, Birthe Eriksen.

Innkalling på natten

En drøy måned før økonomisjef Ibrahima Mboob i Bø ble suspendert i slutten av april, og senere avskjediget i slutten av juni, hadde han varslet om trusler, trakassering, sjikanering og diskriminering fra ordfører Sture Pedersen (H) og kommunestyrepolitiker Frode Josefsen (H).

Kommunen avslo innsyn i varslene, og varslingsutvalget avviste varslene i midten av mai uten videre undersøkelser.

Fakta

  • I et ekstraordinært kommunestyremøte 25. april ble kommunedirektør Gunnstein Flø Rasmussen suspendert og erstattet med kultur- og næringssjef Kine Anette Johnsen
  • Samme dag varslet den konstituerte kommunedirektøren om at økonomisjef Ibrahima Mboob ville bli suspendert for manglende ivaretakelse av årsregnskapet, mistanke om at han har tilegnet seg økonomiske goder og for varsler om trakasserende og fryktbasert ledelse.
  • Kommunerevisjonen har kommet med kraftig kritikk av det årsregnskapet som Bø kommune har innlevert.
  • I slutten av mai inngikk Flø Rasmussen en sluttavtale med kommunen. Her ble suspensjonen opphevet og han fikk en beklagelse og erstatning av kommunen.
  • I slutten av juni ble Mboob avskjediget.

I starten av juli ga Statsforvalteren Kommunal Rapport innsyn i en sladdet versjon av varslene. Dette førte til at konstituert kommunedirektør Kine Anette Johnsen natt til 12. juli sendte ut en innkalling til et allmøte om varslene. Møtet ble avholdt i kommunestyresalen klokka 09.30 samme dag.

«Jeg tenker det kan være greit å ha et lite møte på rådhuset, slik at dere som har vært tettest på får mer informasjon om varslene og mulighet til å ta opp spørsmål dere måtte ha», skrev kommunedirektøren i møteinnkallingen.

De to folkevalgte som økonomisjefen hadde varslet mot, ble også invitert til møtet. Varsleren skal ikke ha mottatt en invitasjon til møtet.

– Jeg kjente ikke til at det ble avholdt et slikt møte. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier varsler og tidligere økonomisjef Ibrahima Mboob.

Avskjediget økonomisjef Ibrahima Mboob kjente ikke til at det ble avholdt et allmøte på kommunehuset, der hans varsler mot kommunens politiske ledelse skal ha blitt vist på storskjerm.

Har slettet dokument

Over 40 ansatte ble invitert til allmøtet, men ifølge ansatte Kommunal Rapport har vært i kontakt med, var det drøyt 20 som deltok på møtet. Her skal kommunedirektøren ha vist fram en presentasjon, der blant annet de sladdede varslene fra økonomisjefen skal ha blitt vist på storskjerm.

Kommunal Rapport har krevd innsyn i presentasjonen, men ifølge kommunen er dokumentet borte.

«Jeg mener å huske at det ble vist noen få foiler på dette møtet. Disse har jeg ikke vurdert som arkivverdige og de er ikke blitt tatt vare på. Bø kommune kan ikke gi innsyn i dokumenter vi ikke har», skriver Johnsen i svar til Kommunal Rapports innsynskrav.

Fikk inntrykk av bagatellisering

Ifølge ansatte Kommunal Rapport har vært i kontakt med, deltok både ordfører Sture Pedersen og Frode Josefsen på møtet. De skal også ha fortalt møtedeltakerne om hvordan de opplevde varslene fra økonomisjefen.

– Mitt inntrykk var at kommunedirektøren bagatelliserte varslene, og at både ordføreren og kommunestyrepolitikeren gjorde det klart at de opplevde varslene mot seg som oppspinn og en hevnaksjon fra økonomisjefens side. For meg ble dette en merkelig seanse om et alvorlig varsel, sier en av de ansatte som deltok på møtet.

Kommunedirektør Kine Anette Johnsen i Bø kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen av hva som kom fram på informasjonsmøtet.

– Så langt jeg vet, uttalte ingen seg på møtet på den måten som beskrives i ditt spørsmål. Når det gjelder påstanden om bagatellisering, er det umulig for meg å vite hvorfor dette påstås uten å snakke med de ansatte. Det er første gangen jeg hører dette. Min dør er alltid åpen for alle ansatte i Bø kommune, og jeg håper ansatte tar kontakt hvis de har noe på hjertet, uttaler Jonsen til Kommunal Rapport.

Kommunedirektøren gir ikke noe svar på spørsmål om hva som var formålet med informasjonsmøtet, og hvorfor de folkevalgte det var varslet mot, ble invitert og ikke varsleren.

– Mange var usikre

Ordfører Sture Pedersen bekrefter at han ble invitert og deltok på møtet.

– Jeg ble invitert inn som alle andre, og jeg fikk si noen ord, noe alle andre også kunne. Vi har ikke hatt så mye varsler i Bø, så mange av de ansatte var usikre på hvordan man skulle forholde seg til dette. Derfor var det greit å ta et møte om dette, men jeg hadde ikke noe regi på dette møtet, sier Pedersen.

Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av at han skal ha omtalt varslene som oppspinn og en hevnaksjon. Han viser til at han heller ikke kjenner seg igjen av det som beskrives i varslene.

Kommunestyrepolitiker Frode Josefsen gjør det klart at han ikke ønsker å snakke med Kommunal Rapport om sin deltakelse på informasjonsmøtet om varslet mot ham.

– Jeg har ingen interesse av å snakke med deg noen gang igjen, så ha det, sier Josefsen til Kommunal Rapport før han avslutter samtalen.

Ikke klima for varsleren

Etter Mboobs varsler mot politikerne, kom det klager mot økonomisjefens lederstil fra fire ansatte. En faktaundersøkelse konkluderte med at økonomisjefen hadde brutt arbeidsmiljøloven åtte ganger.

Ifølge flere av møtedeltakerne skal også en av de ansatte som varslet mot økonomisjefen, ha fortalt møtedeltakerne om sine negative opplevelser med økonomisjefen.

– Det er vel riktig at en de ansatte som hadde sendt et varsel mot økonomidirektøren, fikk si noe, men det kunne alle andre også, sier Pedersen.

– Var riktig av deg som part i varslingssaken å delta på dette møtet?

– Det har jeg ikke tenkt over. Det var en innkalling til alle ansatte på kommunehuset. Jeg tror det var gode hensikter for dette møtet. Det var mye usikkerhet, sier Pedersen.

– Burde varsleren også ha vært til stede for å kunne gi sin versjon av saken?

– Jeg tror ikke det var klima for at varsleren skulle være til stede på dette møtet, sier Pedersen.

Ordfører Sture Pedersen (H) har ikke gjort seg noen tanker om det var feil at han deltok på informasjonsmøtet for de ansatte om økonomisjefens varsler mot ham.

– En slags lynsjestemning

Advokat Birthe Eriksen har doktorgrad i varsling og er forsker 2 i moderne arbeidsliv ved OsloMet. Hun stiller seg undrende til hvilket legitimt formål informasjonsmøtet hadde, og at politikerne det er varslet mot, deltar på møtet og får gi sine synspunkter om varslene fra en ansatt.

– Det hele bærer et bekymringsfullt preg av en slags lynsjestemning mot en person som har rett på en forsvarlig saksbehandling, og beskyttelse mot gjengjeldelse. Det er dette som er selve kjernen i det reelle varslervernet som forutsettes ivaretatt etter arbeidsmiljøloven, sier hun.

Advokat Birthe Eriksen får inntrykk av at varsleren har blitt utsatt for en gjengjeldelsesprosess som ender i en utstøtelsesprosess.

Mener rettssak er betryggende

Eriksen viser til at hun ikke har annet kjennskap til saken enn gjennom mediene, blant annet de åtte sakene Kommunal Rapport tidligere har publisert om prosessene rundt tidligere kommunedirektør og økonomisjef i Bø. 

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at varsleren blir utsatt for en gjengjeldelsesprosess, som foreløpig har endt i en utstøtelsesprosess som har blitt realisert gjennom suspensjon, avskjed og også gjennom dette møtet. Dersom dette medfører riktighet, er det svært alvorlig, sier Eriksen.

Mboob har stevnet kommunen for retten, og det betegner Eriksen som betryggende.

– Det bør være betryggende, både for varsleren, lokaldemokratiet og for alle som reagerer på det som har utspilt seg i denne saken, at den skal vurderes av en habil og kompetent domstol. Det er kritisk for lokaldemokratiet å verne om et effektivt varslingsinstitutt i en kommune. Det er mange som ikke er klar over at å kneble og uskadeliggjøre varslere også er straffbart, sier Eriksen.

Vil klage på uttalelser

Kommunedirektør Kine Johnsen reagerer kraftig på uttalelsene fra Eriksen.

– Jeg finner det oppsiktsvekkende at advokaten uttaler seg med brask og bram om en sak hun ensidig har fått presentert av en journalist i Kommunal Rapport. Bø kommune vil vurdere å klage denne uttalelsen inn for disiplinærnemnda, skriver kommunedirektøren.

Birthe Eriksen viser til at hun uttaler seg som uavhengig fagperson, der hennes fagfelt innen forskning er utfordringer i arbeidslivet. 

– Det er bare trist at kommunen ser ut til å identifisere meg som fagperson med en ansatt i kommunen som har varslet. Det er enda mer trist at man også synes å tro at Bø kommune kan kneble min ytringsfrihet som uavhengig fagperson. Her tror jeg nok at kommunedirektøren har misforstått hvilken myndighet Advokatforeningen har over sine medlemmer, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS