Nyheter
Varsler landsomfattende tilsyn med kunstgressbaner
Eier din kommune en kunstgressbane? Da kan du få besøk av Statsforvalteren i løpet av sommeren.
Kunstgressbaner med gummigranulat skal kontrolleres i en landsomfattende tilsynsaksjon i løpet av seks uker fra mai til juni. Tilsynet gjennomføres av Statsforvalteren. Det skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.
Formålet er å sjekke om eierne følger det nye regelverket som skal hindre at gummigranulat sprer seg i miljøet.
Ifølge Miljødirektoratet er det i hovedsak kommuner som eier slike baner og som derfor vil bli kontrollert, men også idrettslag eller andre foreninger kan bli kontrollert dersom de eier eller drifter slike anlegg.
Nye regler
Utslipp og spredning av gummigranulat er bakgrunnen for at det ble innført nye regler i forurensningsforskriften, kapittel 23A.
Reglene som trådte i kraft 1. juli 2021, stiller krav til utforming og drift av idrettsbaner med plastholdig løst fyllmateriale og gjelder både utendørs og innendørs idrettsbaner.
Det er første gang det gjennomføres en tilsynsaksjon med kravene i forskriften.
Miljødirektoratet opplyser at disse forholdene er spesielt viktige i aksjonen:
- at utendørs baner som er etablert eller rehabilitert etter 1. juli 2021 har barrierer rundt idrettsbanen som hindrer spredning av gummigranulat
- at det fins opplegg som hindrer spredning av gummigranulat ved brøyting og lagring av snø, drens- og overvann utendørs og avløpsvann innendørs
- at eiere har tiltak som hindrer spredning av gummigranulat ved bruk av banen eller bruk av anleggsmaskiner
- at gummigranulat er levert til lovlig avfallsmottak
- Les også:Alarmen går for tap av natur
Havner utenfor banen
I Norge er det om lag 2.000 baner med kunstgress. Gummigranulat fra kunstgressbaner trolig er den nest største landbaserte kilden til mikroplast i Norge, ifølge Miljødirektoratet.
Direktoratet viser til tidligere undersøkelser som viser at omtrent seks prosent av gummigranulatet havner utenfor banene hvert år.
«Gummigranulat fører til et årlig utslipp av mikroplast på i underkant av 6.000 tonn», skriver Miljødirektoratet i pressemeldingen.