Dagfinn Høybråten støter på mange korrupte regimer i sin direktørjobb i Kirkens Nødhjelp. Nå skal han lede kommunesektoren etikkutvalg og litt «blåøyde» nordmenn gjennom etiske diskusjoner.

- Vi er litt blåøyde i Norge. Vi er kanskje litt for naive

Kriminelle nettverk kan true norske kommuner, som de gjør i Sverige. - Vi må være forberedt og ikke naive, sier etikkutvalgets nye leder Dagfinn Høybråten.

Publisert Sist oppdatert

Høybråten leder Kirkens Nødhjelp, og er kjent som tidligere helseminister, tidligere leder av KrF, rådmann og ansatt i KS. Nå skal han lede kommunesektorens etikkutvalg, og vervet startet med etikk-konferansen som holdes annethvert år.

Høybråten mener utvalgets viktigste jobb er å støtte kommuner og fylkeskommuner i de etiske dilemmaene som møter enhver som forvalter innbyggernes tillit og penger.

Dette er kommunesektorens etikkutvalg:

Dagfinn Høybråten leder

Linda Mæhlum Robøle – ordfører Etnedal

Mats Drange, ordfører Suldal

Elisabeth Paulsen, kommunedirektør i Hammerfest

Rune Haugsdal, fylkesdirektør i Vestland

Adele Matheson Mestad, Norges institusjon for menneskerettigheter

Aksel Hagen, Høgskolen Innlandet

Tor Dølvik, Transparency Internasjonal Norge

Elin Floberghagen, Norsk Presseforbund

Rune Tokle, NKRF kontroll og revisjon i kommunene

Marit Jacobsen, daglig leder i Barentssekretariatet

– Derfor er det viktig for både kommunalt ansatte og folkevalgte å ha en sterk og robust etisk samtale, sier Høybråten.

Samtalen bør forgå lokalt, men den kan inspireres av konferanser som etikkonferansen, hvor ulike aktører kommer fram med sine kunnskaper og erfaringer. Utvalget kan også komme med innspill til det tillitsbyggende arbeidet som etikkarbeid må være.

Lære av andres feil

– Det er nyttig å ha tenkt igjennom dilemmaene før man står overfor dem. Det er mer behagelig å lære av andres feil og problemer enn å erfare dem selv. Det bidrar til at vi kan gjøre et bedre forebyggende arbeid, og håndtere problemer når de oppstår på en profesjonell og god måte som ikke river ned tillit, men bygger tillit, sier Høybråten.

Høybråten mener den etiske bevisstheten i kommunesektoren allerede er høy, samtidig som vi vet at interessekonfliktene står i kø, særlig på plansiden, men også i service og drift.

– Det er helt avgjørende at man er bevisst på at det er dilemmaer, av og til kan man støtte seg til lover og regler, men svært ofte er man i gråsoner hvor ryggmargsrefleksen trengs og den må trenes, sier han.

Svenske tilstander

På etikkonferansen som ble arrangert i Oslo onsdag fikk tilhørerne høre om hvordan kriminelle nettverk infiltrerer kommuneorganisasjonene i Sverige. Dette kan skje i Norge også, fordi vi vet at nettverkene er registrert i alle politidistrikt i Norge.

– Det er en risiko som vi står overfor her i Norge, med målrettede angrep fra kriminelle nettverk. Vi er litt blåøyde i Norge. Vi er kanskje litt for naive, sier Høybråten.

– Det å være forberedt på det som kan komme, det gjør at man møte truslene på en mer tillitvekkende måte i stedet for å gå rett uti det, og risikere stor skade, sier Høybråten.

Korrupsjon og vennetjenester

En innbyggerundersøkelse som er laget av  Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) viser at 53 prosent av befolkningen tror det skjer ulike former for korrupsjon eller bestikkelser og smøring i kommunen. 62 prosent tror familie og venner favoriseres ved saksbehandling i kommunen.

– Det er en oppfatning som må tas på alvor, uansett hvor mye substans det er i det. Bare det at det finnes en slik oppfatning i befolkningen, er utfordrende for sektoren. Det er bare ett svar på hvordan man bygger tillit, og det er å opptre tillitvekkende. Gi folk den erfaringen at kommunen er tilliten verdig, sier Høybråten.

Det er mange etiske problemstillinger som konferansedeltakerne ønsker at utvalget skal jobbe videre med. Her er noen eksempler:

  •  Hvordan vi skal unngå svenske tilstander der kriminelle infiltrerer kommunene?
  •  Hvordan vi skal håndtere KI?
  •  Velferdskriminalitet – at kriminelle tapper våre velferdsgoder
  • Tydeliggjøre revisjonens nytte for å skape tillit
Powered by Labrador CMS