Nyheter

– Mange opplever at statlig detaljstyring binder opp økonomiske ressurser på en måte som ikke er i tråd med lokale ønsker og prioriteringer, sa Gunn Cecilie Ringdal (H), ordfører i Lier, da hun innledet på Høyres landsmøte lørdag.
– Mange opplever at statlig detaljstyring binder opp økonomiske ressurser på en måte som ikke er i tråd med lokale ønsker og prioriteringer, sa Gunn Cecilie Ringdal (H), ordfører i Lier, da hun innledet på Høyres landsmøte lørdag.

Vil ha mindre detaljstyring av kommunene

Kommunene bør få større frihet til å løse oppgavene de har ansvar for, mener Høyre.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget og staten må i mindre grad detaljstyre kommunene gjennom normer og øremarkeder midler, slår partiet fast i en resolusjon som ble vedtatt på landsmøtet lørdag.

– Staten kan ikke fortsette med å detaljstyre våre viktigste velferdsprodusenter, kommunene, om vi skal drive bærekraftig. Alle kommuner snakker om det, KS snakker om det, media snakker om det, sier Gunn Cecilie Ringdal, som har ledet utvalgsarbeidet.

Ringdal var nylig gjest i podkasten Kontrollutvalget.

– Til og med den nye regjeringen snakker om det. Det er for mye detaljstyring. Men regjeringen har ikke viljen til å gjøre noe med det – nettopp fordi de er for glad i bemanningsnormer, øremerking av midler og rigide regler i plan og bygningsloven - til å la være. Kanskje er de til og med redde for for sterke kommuner, sier Ringdal.

Hun mener Høyre ikke bare må snakke om det, men tørre å gi  mer frihet til de som har skoene på.

Ringdal viser til forsøk i Danmark hvor kommuner fikk større handlefrihet i hvordan de skulle drive barnehager og skoler. Høyre mener vi bør la oss inspirere av frikommuneforsøket også her i landet.

Hun mener også at det å slippe kommunene fri kan dessuten bety mye for demokratiet som styringsform. – En ny rapport viser at et kommunalt handlingsrom er det som betyr mest for om vi lokalpolitikere ønsker gjenvalg. Mange opplever at statlig detaljstyring binder opp økonomiske ressurser på en måte som ikke er i tråd med lokale ønsker og prioriteringer, sier hun.

Utvalget har i denne omgang sett på mer overordnede prinsipper for kommunene. Arbeidet skal munne ut i en mer konkret resolusjon som legges fram på landsmøtet neste år.

Noen hovedpunkter fra resolusjonen:

* Legge ned fylkeskommunene og fortsette arbeidet for større og mer robuste kommuner med tilgang på god fagkompetanse

* Ta initiativ til at store kommuner kan overta flere oppgaver og styrke samfunnsutviklerrollen, for eksempel ved å overta ansvaret for hele skoleløpet slik som Oslo kommune.

* La kommunene beholde en andel av selskapsskatten, som stimulans til lokal næringsutvikling.

* Stille strengere krav til klimavennlige løsninger og minimering av miljøbelastning ved offentlige anskaffelser.

*Videreføre og styrke ordningen med statlig medfinansiering av fylkesveier med stor næringstransport.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS