Nyheter
12 kommuner på vent. Ordfører ber Sande kjappe seg med Hans-midler
Nå har ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land begynt å bite negler foran vårflommen.
Nordre Land var en av kommunene som ble hardest rammet under ekstremværet Hans i august. Ekstremværet gikk særlig hardt ut over infrastruktur til produksjon og distribusjon av vann, noe som igjen førte til kokepåbud av drikkevann i over to måneder. Innbyggere måtte evakueres, og en kommunal vei ble tatt av jordras.
I etterkant søkte Nordre Land om 127,9 millioner i skjønnsmidler. Fem måneder etter at uværet rammet, venter de ennå på svar fra Kommunal- og distriktsdepartementet. I likhet med 11 andre kommuner.
– Det var i utgangspunktet sagt at svaret på søknaden skulle komme før jul. Vi er skuffet over at det ikke skjedde. Det har vært en fin høst med lite snø. Vi skulle gjerne kommet i gang for tre måneder siden. Nå er det full vinter, og ekstra krevende å komme i gang med tiltak, sier ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land.
Ber Sande kjappe seg
Nylig skrev han et brev til kommunalminister Erling Sande (Sp), der han minner om regjeringens løfter om at staten skulle stille opp for å gjenopprette skadene etter Hans. Dokken skriver at for å redusere faren for ytterligere skader ved neste vårflom, er Nordre Land avhengig av å gjennomføre tiltak denne vinteren.
– Det var mye infrastruktur, pumpestasjon og avløp som lå under vann i sommer. Vi har brukt mye tid og ressurser for å få det opp og stå. Det tåler ikke en ny flom, sier Dokken.
I brevet til Sande ber han om at statsråden omgående bekrefter tildeling av skjønnsmidler til Nordre Land kommune.
– Jeg skjønner at det er enkelte av punktene i søknaden som departementet vil vurdere nøyere. Men det er også punkter i søknaden som er helt udiskutable, sett ut fra retningslinjene som er gitt. Vi burde kunne få en tilbakemelding om disse, sier Dokken.
Ifølge ordføreren har Statsforvalteren i Innlandet anbefalt departementet å utbetale 95 millioner kroner i skjønnsmidler til Nordre Land.
Fikk avslag
37 kommuner og tre fylkeskommuner søkte om til sammen 1,9 milliarder kroner i skjønnsmidler etter Hans' herjinger. I slutten av november ble det klart at regjeringen ville gi 1,7 milliarder kroner til krisehåndtering, opprydding og reparasjon.
Under første tildelingsrunde like før jul fikk 22 kommuner og to fylkeskommuner til sammen 704 millioner kroner. Seks kommuner og én fylkeskommune fikk nei.
Blant dem var Trøndelag fylkeskommune. Fylkeskommunen søkte om 83,2 millioner pluss moms for å reparere skader på fylkesveinettet etter Hans og Gyda. Departementet krevde en egenandel tilsvarende 150 kroner per innbygger, totalt 75 millioner kroner, per hendelse. Siden departementet oppfattet at søknadssummen inkluderte skader fra flere hendelser, fikk Trøndelag avslag.
12 kommuner venter ennå på svar, og ti av disse ligger i Innlandet: Sør-Aurdal, Lillehammer, Sel, Nordre Land, Rendalen, Søndre Land, Gran, Nord-Aurdal, Våler og Nord-Fron.
Så snart som mulig
Kommunal Rapport har spurt Kommunal- og distriktsdepartementet når de siste 12 kommunene vil få svar på søknaden. I det skriftlige svaret fra kommunikasjonsavdelingen står det at Kommunal- og distriktsdepartementet trenger mer informasjon for å vurdere søknadene, og at departementet er i dialog med statsforvalterne i de berørte fylkene om innhenting av mer informasjon fra disse kommunene.
«Det tas sikte på å ferdigbehandle søknadene og utbetale midlene så snart som mulig etter at denne dokumentasjonen er mottatt», heter det i svaret.