Nyheter

Hemsedal kommune har vedtatt å gi erstatning til moren som de i fjor politianmeldte for trusler og sjikane mot en rektor.
Hemsedal kommune har vedtatt å gi erstatning til moren som de i fjor politianmeldte for trusler og sjikane mot en rektor.

Hemsedal gir erstatning til politianmeldt mor

Hemsedal kommune har beklaget at de politianmeldte en mor for trusler og sjikane, og de har dekket hennes advokatkostnader. Nå får kvinnen også erstatning for belastningen hun er påført.Politianmeldte mor

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har stått i dette et helt år, og det har vært krevende å få kommunen til å snu. Men, jeg er glad for at kommunen med dette påtar seg skyld for det den uretten og enorme belastningen de har utsatt meg for. Jeg håper kommunen lærer av dette, sier moren som i fjor ble politianmeldt av Hemsedal kommune.

Frykt for å miste barna

Hemsedal kommune har beklaget at de i fjor politianmeldte en mor for trusler og sjikane mot en rektor, og kommunen har påtatt seg å dekke over 300.000 kroner i advokatutgifter for moren. I slutten av september fulgte moren opp med å sende kommunen et krav om oppreisning og erstatning på over 100.000 kroner som følge av den belastningen kommunen har påført henne.

«Selv om hun har fått en unnskyldning etter anmeldelsen, klarer hun ikke å slå seg til ro med saken. Hun kjenner daglig på at saken er en stor belastning», skriver morens advokat, Sindre Løvgaard, i kravet om erstatning til kommunen.

Politianmeldte mor

  • Under et samarbeidsmøte mellom skole og forelder opplevde en mor at rektor betegnet henne som psykisk syk.
  • Dette førte til en uenighet mellom moren og rektoren, der moren sendte tekstmeldinger til rektor, en ansatt, og en av de andre foreldrene der hun kritiserte rektor.
  • Kommunen svarte med å politianmelde moren for trusler, sjikane og spredning av bygdesladder.
  • Omtrent samtidig ble det levert en anonym bekymringsmelding mot mor til barnevernet.
  • Kommuneoverlegen og kommunepsykologen varslet kommunedirektøren om at kommunens behandling av mor hadde påført en trussel mot liv og helse.
  • Moren mener seg utsatt for en hevnaksjon og gjengjeldelse fordi hun har kritisert rektor.
  • Kommunen har trukket politianmeldelsen og gitt moren en unnskyldning for måten kommunen har møtte henne på.

Rett etter at samarbeidsmøtet mellom mor og rektor endte i uenighet, ble det sendt en anonym bekymringsmelding til barnevernet mot moren og hennes barn.

«Saken innebar ikke bare en frykt for fengselsstraff, men også at hun skulle bli fratatt barna, som er det kjæreste hun har. Bakgrunnen var at hun reagerte på at rektor omtalte henne som psykisk syk i et møte», skriver advokaten.

Advokat Sindre Løvgaard viser til at moren ble påført en frykt for å miste barna og en mulig fengselsstraff.

Viser til ukultur

I sitt erstatningskrav til kommunen viser morens advokat til at Hemsedal kommune for to år siden ble dømt for å ha gjengjeldt en varsler med en urettmessig bekymringsmelding til barnevernet. Retten betegnet saken som graverende og alvorlig, og kommunen ble dømt til å betale varsleren 300.000 kroner i erstatning. Advokaten mener at sakene har mange likhetstrekk.

«Slik vi vurderer det er det klart at Hemsedal kommune bør gi min klient en oppreisning for å vise at man tar ansvar og ønsker å få satt en stopper for den ukulturen som er i kommunen», skriver advokaten i brevet til kommunen.

– Feilaktig avgjørelse

Ordfører Pål Rørby (Sp) viser til at kommunen valgte å ta en ny gjennomgang av saken, og da ble det tidlig klart at politianmeldelsen var feil. Nylig behandlet formannskapet erstatningskravet bak lukkede dører, og uten at saken sto på sakslista. Et enstemmig formannskap vedtok å innfri kravet fra moren.

«Hemsedal kommune erkjenner at saken har vært en stor personlig belastning for tjenestemottaker. Hemsedal kommune ønsker å ta ansvar for det. Ut ifra en samlet vurdering ønsker Hemsedal kommune å gi en kompensasjon i tråd med tjenestemottakerens krav», står det i vedtaket.

Ordføreren viser til at kommunen har hatt et ønske om å rydde opp i saken.

– Da saken ble gjennomgått på nytt ble det klart at politianmeldelsen var en feilaktig og altfor drastisk reaksjon som medførte at saken ble kraftig eskalert, og den påførte innbyggeren en stor merbelastning, sier ordføreren til Kommunal Rapport.

Han mener at saken skulle vært løst med dialog og kontradiksjon på et langt lavere nivå. 

– Kommunen tok en feil avgjørelse, og da er det en selvfølge at vi tar på oss ansvar for å dekke både advokatutgifter og erstatningskrav sier Rørby.

Ordfører Pål Rørby (Sp) synes det er betenkelig at kommunen ikke lyttet til råd om å gå i dialog med moren.

Lyttet ikke til råd

Administrasjonen har gjennomgått saken på nytt, og i rapporten fra dette arbeidet kommer det fram at Nav Arbeidslivssenteret anbefalte kommunen å gå i dialog med moren for å unngå eskalering av saken. 

I stedet ønsket kommunen å politianmelde, og som Kommunal Rapport tidligere har skrevet, ønsket kommunen innledningsvis at politiet påla moren besøksforbud mot rektoren. Dette kravet ble fjernet i den endelige politianmeldelsen.

– Hvorfor lyttet ikke kommunen til rådet fra Nav?

– Kommunedirektør har vært 100 prosent sykemeldt fra midten av januar, og han har ikke vært tilgjengelig for å kommentere på beslutningen som ble fattet. Så vidt vi vet har kommunedirektøren søkt råd, uten at vi vet fullt ut hvilke råd, eller hva som var grunnlaget for beslutningen, sier Rørby.

Kommunal Rapport har over de siste ukene gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med sykemeldt kommunedirektør Stephan Gundersen, men han har ikke svar på våre henvendelser verken på telefon eller tekstmelding.

Powered by Labrador CMS