Nyheter

I Vadsø kommune er gjeldsbyrden høyere enn de årlige brutto inntektene. Det skaper behov for kutt.
I Vadsø kommune er gjeldsbyrden høyere enn de årlige brutto inntektene. Det skaper behov for kutt.

Kommuner under press: Én av tre har høyere gjeld enn inntekter

Et økende rentenivå legger press på kommuner med høy lånegjeld. I nesten hver tredje kommune er nå lånegjelden høyere enn brutto driftsinntekter.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke noen lystige tall, sier kommunedirektør Jarle Lystad i Vadsø kommune.

Økt gjeldsbyrde

Han leder en av 113 kommuner i landet der lånegjelden har passert størrelsen på årlige brutto driftsinntekter. Det betyr at nesten hver tredje kommune har en gjeldsbyrde som overgår inntektene, og økende gjeldsnivå har skapt en viss bekymring hos KS.

– Gjeldsnivået i kommunesektoren har økt de senere årene, og høyere rentenivå betyr at en større andel av driftsinntektene må brukes til å dekke rentekostnader, uttalte avdelingsdirektør kommuneøkonomi Rune Bye i KS til Kommunal Rapport i mars.

– Dette gir en viss bekymring, spesielt i de kommunene som har lave frie inntekter og høy renteeksponert gjeld, uttalte Bye.

Rune Bye fra KS forteller at gjelda bekymrer.

Store investeringer

Berlevåg er kommunen i landet med den høyeste lånegjelden i forhold til brutto driftsinntekter, her er gjeldsandelen, ifølge Kostra-tallene, 218 prosent. 

I Båtsfjord er tallene nesten like høye, mens Vadsø ligger tredje høyest plasser på lista med en gjeldsbyrde på 163 prosent (se tabell). 

Kommunedirektøren legger ikke skjul på at kommunen må gjøre kraftige omstillinger.

– Det er gjort store investeringer de seneste årene, blant annet et nytt sykehjem til 150 millioner og to relativt nye skoler. Den store gjeldsbyrden gir store utslag på driftskostnadene, og driften er ikke bærekraftig på verken kort eller lang sikt. Vi har et mål om å ta ned driften med 30 millioner kroner, sier Lystad.

Spist av disposisjonsfondet

I tillegg til en svært høy gjeldsbyrde har Vadsø et negativt netto driftsresultat for 2022 på 3,5 prosent, og kommunens disposisjonsfond har de siste tre årene blitt halvert til 3,5 prosent av brutto driftsinntekter.

Kommunen har med andre ord ikke lenger en krisekasse som kan brukes til å uforutsette hendelser.

Det nye, moderne Vadsø sykehjem sto ferdig tidligere i år og har 19 sengeplasser. Sykehjemmet har kostet kommunen 150 millioner kroner.

– Vi leter etter hva vi kan kutte i, og arbeider med å finne ut hvilket tjenestenivå si skal ligge. Vi har spist av disposisjonsfondet de siste årene, og vi er på det punktet hvor vi må ned med driftskostnadene, sier Lystad.

Politisk forståelse

Han viser til at Vadsø kommune har blant annet bestilt en Kommunekompass-vurdering fra KS, og det er igangsatt et prosjekt for å vurdere en mer effektiv organisering av kommunen. Han opplever at politikerne, som er på vei inn i valgkampen, er klar over hvilken situasjon kommunen står i.

– Den politiske forståelsen av situasjonen er i aller høyeste grad til stede, og det er viktig, sier Lystad.

Powered by Labrador CMS