Nyheter

Ordfører i Lillestrøm, Kjartan Berland (H), har innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte etter at dommen falt i tvisten om eiendomsskatt.
Ordfører i Lillestrøm, Kjartan Berland (H), har innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte etter at dommen falt i tvisten om eiendomsskatt.

Lillestrøm risikerer millionkrav etter å ha tapt sak om eiendomsskatt

Tre borettslag har betalt for mye i eiendomsskatt til Lillestrøm kommune, konkluderer fersk dom. Borettslagenes advokat mener kommunen må betale tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Lillestrøm kommune risikerer millionkrav fra de tre borettslagene, etter at dommen i Romerike og Glåmdal tingrett falt mandag. Nå har ordfører Kjartan Berland (H) innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte førstkommende fredag.

Borettslagene fikk rett

Stridens kjerne er eiendomsskattelovens bestemmelser om reduksjonsfaktor. Kommunen har ment at beregningsgrunnlaget for eiendomsskatt skal være takst minus enten en lokalt fastsatt reduksjonsfaktor på 30 prosent eller den lovbestemte reduksjonsfaktoren som også er på 30 prosent. 

De tre borettslagene som gikk til sak mot kommunen, har ment at den lokale kommer i tillegg til den lovbestemte. Nå sier tingretten i en nylig avsagt dom at borettslagene har rett.

Tidligere har Elverum kommune tapt en tilsvarende sak både i tingrett og lagmannsrett. Høyesteretts ankeutvalg ville ikke slippe saken inn til ankebehandling.

Advokat Martin Øksenholt i Deloitte Advokatfirma
Advokat Martin Øksenholt i Deloitte Advokatfirma

– Dommen er riktig, og jeg synes det er unødvendig at denne saken måtte gå til retten, sier advokat Martin Øksenholt i Deloitte Advokatfirma, som har ført saken både mot Elverum og Lillestrøm kommuner.

Øksenholt mener jussen ble klarlagt da dommen i Elverum-saken ble rettskraftig.

Karisveien borettslag i Lillestrøm kommune var ett av tre borettslag som gikk til sak mot kommunen.

I Lillestrøm-dommen viser dommeren også til saken fra Elverum, og at både tingrett og lagmannsrett fastslo at en kommunal reduksjonsfaktor kommer i tillegg til den lovfestede. 

Retten: Finansdepartementet tok feil

Kommunen har vist til et brev fra Finansdepartementet i 2018 hvor det tas til orde for at en lokal reduksjonsfaktor «konsumeres» av en lovbestemt reduksjonsfaktor. Retten viser til at lagmannsretten i Elverum-saken drøftet det samme, og kom til at et slikt syn ikke støttes av ordlyden i eiendomsskatteloven eller i lovforarbeidene.

Tingretten i Lillestrøm påpeker også at kommunen under rettssaken kom med ny argumentasjon om at kommunen hadde vedtatt en «differensiert kommunal reduksjonsfaktor» som ikke gjaldt for boligeiendommer som kommunen hadde vedtatt å skattlegge etter skatteetatens formuesberegning (eiendomsskatteloven paragraf 8 C1). 

«Retten bemerker at kommunens argumentasjon i retten synes noe tilpasset det forhold at de såkalte Elverum-sakene var rettskraftig avgjort, og finner at de tidsnære uttalelsene til kommunen må tillegges større vekt når det gjelder tolkningen av hva kommunestyret har vedtatt», skriver dommeren.

Ble kjent ugyldig

Retten konkluderer med at kommunen har vedtatt en kommunal reduksjonsfaktor på 30 prosent som gjelder for alle eiendommer i Lillestrøm kommune, og at denne gjelder fram til ny alminnelig taksering i 2031. Feilen har dermed ført til at kommunen har krevd inn mer eiendomsskatt enn det kommunen etter loven hadde rett til å kreve inn.

Dette mener retten konkret gjelder for de tre borettslagene som gikk til sak mot kommunen. Det konkrete søksmålet gjaldt for innkreving av eiendomsskatt for skatteåret 2022, og kommunen blir derfor pålagt å redusere skattegrunnlaget for dette året for de tre borettslagene. Utskrivningsvedtakene som ble gjort, blir kjent ugyldige.

Da Elverum tapte sin skattesak, sa kommunen at den ville tilbakebetale for mye innbetalt skatt for alle eiendomsbesittere som hadde betalt for mye – ikke bare til borettslaget som hadde gått til sak mot kommunen.

Nå må politikerne i Lillestrøm ta stilling til om det skal ankes eller ei. Om dommen blir stående, så må man ta stilling til hvilke konsekvenser den skal få for resten av kommunens boligeiere. 

Øksenholt mener Lillestrøm bør forholde seg på samme måte som Elverum.

– Jeg har tro på norsk forvaltning, så jeg håper jo at det samme skjer på Lillestrøm som på Elverum. Det var en klok beslutning det Elverum landet på. Jeg har sagt hele tiden at jeg mener at alle med bolig på Lillestrøm burde klage, fordi skattevedtakene som er gjort, er feil. Og det står jeg ved. Selv om denne dommen foreligger, så står du sterkere i dialogen med kommunen om du som innbygger har klaget på skattevedtaket, sier Øksenholt.

Ikke bestemt om kommunen vil anke

Lillestrøm kommune har foreløpig ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, forteller økonomidirektør Sven O. Nylænder.

– Dommen kom i går ved 2-tiden. Vi registrerer at borettslagene har fått medhold. Men vi trenger tid til å sette oss inn i dommen og vurdere om det er grunnlag for anke. Vi jobber med det nå, men vi vil informere formannskapet på fredag. Vi er kjent med dommen og status, så får vi ta det videre derfra etter hvert, sier Nylænder.

Han regner med at det vil bli kommunestyret som vil fatte endelig beslutning om kommunen skal vedta dommen eller ikke. Det er rettsferie fra 1. juli til 15. august, noe som betyr at denne perioden ikke regnes med når ankefristen beregnes. 

Hva som vil bli de økonomiske konsekvensene av dommen om den blir stående, vil Nylænder ikke kommentere nå.

Les hele dommen her: Romerike og Glåmdal tingrett – tvist om eiendomsskatt.

Powered by Labrador CMS