Nyheter

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) er sterkt kritisk til regjeringens forslag om endringer i kommunenes inntektssystem.
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) er sterkt kritisk til regjeringens forslag om endringer i kommunenes inntektssystem.

– Problematisk at KS' landsstyre bryter med en lang tradisjon

Da KS' landsstyre vedtok uttalelsen til regjeringens forslag til endret inntektssystem, stemte Oslo imot.

Publisert Sist oppdatert

Det var fredag 14. mai at KS' landsstyre vedtok uttalelsen om regjeringens forslag til endret inntektssystem. Endringene ble formelt kjent i forbindelse med framlegging av kommuneproposisjonen 14. mai. Oslo, i likhet med Asker og Bærum, var sterkt kritiske til at de som skattesterke kommuner taper på omleggingen av inntektssystemet

I uttalelsen fra KS' landsstyre heter det at de er «positive til at det legges sterk vekt på inntektsutjevning av skatt på alminnelig inntekt og formue.» 

Landsstyret mener også det er viktig at «regjeringen legger inn ekstra midler, tid og lengre overgangsordninger for å unngå svært store omstillingsutfordringer for de kommunene som taper mest på omleggingen.»

Landsstyret foreslår også muligheten for nye regionalpolitiske tilskudd som kan bidra til å hjelpe kommunene med store utfordringer med utenforskap, barne- og ungdomskriminalitet og gjengkriminalitet. 

Lang tradisjon

Dette er likevel ikke godt nok for Oslo. 

– Jeg mener det er problematisk at KS' landsstyre bryter med en lang tradisjon om konsensus når de vedtar en uttalelse som flere av styrets medlemmer stemte imot, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). 

Han viser til at Oslo er en sammensatt by, og at selv om de har høye skatteinntekter, har de store levekårsutfordringer. 

– Oslo bidrar allerede med over halvparten av pengene som med dagens inntektssystem fordeles til kommuner med lavere skatteinntekter. Forslagene fra regjeringen reduserer Oslos skatteinntekter betydelig. Det vil svekke våre mulighet til å lykkes i å inkludere unge og forebygge barnefattigdom og kriminalitet. Dette er alvorlig, sier han. 

– Beklagelig

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen (H), framhever at KS' organ skal være både samlende og representativt, og at det er et mål å oppnå konsensus slik at KS får en enda sterkere stemme. 

– Men det er ikke alltid vi får til det, skriver hun i en e-post til Kommunal Rapport. 

Hun minner om at KS består av medlemmer fra kommuner og fylkeskommuner med ulike perspektiv. Derfor er praksis at de arbeider gjennom oppnevnte komiteer (landsting) og redaksjonskomiteer (landsstyret) for å komme fram til det som er mest mulig representativt for hele KS. 

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS sier at dessverre klarte ikke landsstyret å komme til enighet denne gangen.

– Det åpnes alltid for reell behandling av fremlagte forslag i plenum. Men siden det er et demokrati må vi votere. I denne enkeltsaken ble det fremmet to alternative forslag i plenum. Oslos representant fremmet et av de to nevnte forslag. Det ble dessverre nedstemt, og det er beklagelig at vi ikke klarte enstemmighet denne gangen, skriver hun. 

Vil ikke melde seg ut

Selv om Oslo har markert sin motstand mot landsstyrets vedtatte uttalelse, vil ikke hovedstaden melde seg ut av KS. 

– Vi har ingen planer om å trekke oss fra KS, men vi i byrådet vil fortsette å benytte enhver anledning til å løfte forståelsen for Oslos storbyutfordringer slik at det nye inntektssystemet blir så rettferdig som mulig. Oslos innbyggere vil være de største taperne om Ap-regjeringens forslag blir vedtatt av Stortinget, sier Solberg. 

Powered by Labrador CMS