Nyheter

Konseptutvikler Alf Kirkeberg (t.h.), ordfører Frank Pedersen (H) og kommunalsjef for økonomi og virksomhetsstyring Jørn Erik Borge prøver ut brettspillet.
Konseptutvikler Alf Kirkeberg (t.h.), ordfører Frank Pedersen (H) og kommunalsjef for økonomi og virksomhetsstyring Jørn Erik Borge prøver ut brettspillet.

Tar i bruk «Monopol» for kommuneansatte: – En annen måte å lære på

Tønsberg kommune rykker tilbake til start for å lære kommuneansatte om økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Tønsberg tar nemlig i bruk et brettspill som skal gi ansatte økt økonomiforståelse og bedre økonomistyring. Brettspillet er en del av et nyutviklet kursopplegg som består av både teori og praktiske øvelser.

– Du kan godt si at det ligner litt på Monopol, sier Alf Kirkeberg (80) til Kommunal Rapport.

Han er sosialøkonom og daglig leder i selskapet «Learning by doing», og mannen bak det nyutviklede kursopplegget.

Ny måte å lære på

Men spillerne skal verken kjøpe hotell eller selge gater med hus.

– Du skal lære å finne ut av ting selv. Når du trekker konklusjonene selv er det også lettere å huske. Vi snakker om en annen måte å lære på, en helt annen pedagogikk, sier Kirkeberg.

Kursopplegget har fått navnet «Tønsberg-modellen», og kommunen har selv bidratt i utviklingen av modellen.

Tilpasset kommunal virkelighet

Gjennom 30 år har Kirkeberg lært utallige ikke-økonomer om økonomi. Da han fikk ideen til et kurskonseptet for kommunalt ansatte, tok han kontakt med Tønsberg-ordfører Frank Pedersen (H).

– Jeg tror vi satt der i to timer. Den første timen forsto jeg nok ikke så mye, men etter hvert ble jeg nysgjerrig og tenkte at dette kunne være nyttig, forteller Pedersen til kommunens nettside.

Ordføreren tipset deretter kommunalsjefen for økonomi og virksomhetsstyring, noe som resulterte i et samarbeid.

Konseptet som tidligere har blitt brukt til opplæring i næringslivet, ved fagskoler og i spesialisthelsetjenesten, har nå blitt tilpasset den kommunale virkeligheten.

Ikke for økonomer

Målgruppen for Tønsberg-modellen er ledere og mellomledere i kommunen, uten formell økonomifaglig kompetanse. Men ifølge Kirkeberg kan også være aktuelt for tillitsvalgte, folkevalgte og medlemmer av råd og utvalg.

– Økonomene har ikke noe på kurset å gjøre, for de kan dette fra før. Men hvis en organisasjon skal få kontroll på økonomien, så er det avgjørende at de ansatte har en felles forståelse. Det vil dette kurset bidra til, sier Kirkeberg.

Kommunalsjef for økonomi og virksomhetsstyring, Jørn Erik Borge, ser fram til å ta kursopplegget i bruk. Økonomirådgiverne i kommunen er nå sertifisert som kursholdere.

– Vi må vurdere litt hvordan vi skal tilby dette i organisasjonen, men det er naturlig å tenke at det kan bli en del av mellomlederopplæringen framover, sier Borge.

Powered by Labrador CMS