Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hemmeligholder pensjonskritikk

Kredittilsynet drøyer med å gi klarsignal for private selskapers pensjonstilbud. Men kommunene får ikke innsyn i tilsynets kritikk av tilbudene.

Vital, Gjensidige, Vår og Storebrand får i disse dagene brev fra Kredittilsynet med «dommen» for de kommunale pensjonsproduktene de tilbyr.


Det har vært kjent at det ville bli større og mindre merknader til alle produktene. Kommunal Rapport ba om å få tilgang til brevene fra Kredittilsynet, men fikk avslag. Brevene er unntatt offentlighet ut fra konkurransehensyn. Heller ikke Pensjonsutvalget får tilgang til Kredittilsynets konklusjoner nå.


Pensjonsutvalget består av KS og arbeidstakerorganisasjonene. Kommunene kan ifølge tariffavtalen ikke flytte pensjonsforsikringene før Pensjonsutvalget har vurdert produktene.


– Nå må selskapene først justere sine produkter, slik at de blir i samsvar med lovgivningen. Deretter skal Kredittilsynet meddele Pensjonsutvalget at vi er ferdige fra vår side, opplyser rådgiver Trond Bruun-Gulbrandsen i Kredittilsynet til Kommunal Rapport.


Han vil ikke antyde noen dato for når dette kan være klart.


For Kredittilsynet er produktet fra hvert enkelt selskap en separat sak, og «klarsignal» vil bli gitt etter hvert som produktene tilfredsstiller kravene.


– Enkelte av selskapene må foreta betydelige endringer, sier Bruun-Gulbrandsen.



– KS hadde rett

Direktør Jan F. Andersen-Gott i KS tar Kredittilsynets tilbakesending til selskapene som bekreftelse på at KS gjorde rett under tariffoppgjøret i fjor. Da ble det bestemt at Kredittilsynet og Pensjonsutvalget skulle vurdere produktene, før kommunestyret kunne vedta å flytte pensjonsforsikringene. Den bestemmelsen har fått mye kritikk, fordi den hindret kommunene i å flytte før årsskiftet.


– KS beklager at Kredittilsynet ikke hadde kapasitet til å avgjøre sakene før jul. Men det var åpenbart riktig å kvalitetssikre de pensjonsproduktene kommunene får tilbud om, før de vedtar flytting. Selv om det har tatt tid, er vi glade for at Kredittilsynet har gjort jobben så grundig. Det er betryggende for kommunene som skal kjøpe så dyre produkter, sier Andersen-Gott.


KS må bare ta til etterretning at det nå blir ytterligere utsettelse. KS-direktøren tror likevel ikke det skaper noen praktiske problemer for kommunene. Neste frist for å vedta flytting er ikke før 31 .12. 1999.

Skrevet av: Paul Aavik