Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Lite profesjonell privatisering i Asker

- Asker har ingen mulighet til å dokumentere at kommunen har spart penger ved bruk av private, fordi den ikke innhentet anbud fra flere private aktører, sier Hans Svelland til Kommunal Rapport.

Den tidligere Høyre-politikeren, nå konsulent, sier dette etter å ha studert eksempler på konkurranseutsetting i Norden. Han var én av foredragsholderne på KS’ konferanse om konkurranseutsetting nylig.


- Den viktigste forskjellen er ikke om en tjeneste er offentlig eller privat, men hvorvidt produsentene utsettes for konkurranse eller ikke. Jeg er svært betenkt over at Asker ikke oppfører seg mer profesjonelt, sier Svelland til Kommunal Rapport.


Han mener Oslo kommune foretok en langt strengere kvalitetsdiskusjon rundt Ammerudhjemmet for 15 år siden. Hjemmet drives av Kirkens Bymisjon.


- Det er konkurransetrusselen som får aktørene til å skjerpe seg. Det Asker har gjort, er å sette seg ned og tenke ut hvilken bedrift kommunen vil være velgjørende overfor i dag, sier Svelland.


Millioner å spare

Svelland er raskt ute med å understreke at han slett ikke kritiserer ISS.
- Private firmaer er naturligvis ute etter kontrakter og overskudd. Men kommunen har gått i en klassisk felle. Den har ønsket å være ideologisk, men ville tjent mer på å være økonomisk. En anbudsrunde hadde ikke tatt lenger tid. Mine erfaringstall forteller at Asker kunne spart millionbeløp på dette. Mange tunge aktører har kontaktet meg. De var forundret over at det ikke ble noen anbudskonkurranse, sier han.


«Bra med seriøs aktør»

ISS-direktør Knut Wille mener prisen i Asker er helt riktig, selv om mange mener den er for høy. Det er en fordel for all fremtidig konkurranseutsetting i eldreomsorgen at nettopp ISS er først ute, ikke en «cowboy contractor», som dumper prisene for å komme inn på markedet, mener Willie.
- ISS mener vi kjører et realistisk prisnivå. Vårt mål er en avkastning på 5 prosent i denne sektoren innen år 2000. Andre aktører sier de kan spare kommunen for opptil 30 prosent. Dette er umulig i Norge, mener han.
Nå ønsker Wille ro til å ansette folk og starte driften i Asker. Til Svellands kritikk har han følgende kommentar:
- Hans Svelland har vel et markeringsbehov som konsulent.

- Asker har gått i en klassisk felle. Kommunen har ønsket å være ideologisk, men ville tjent mer på å være økonomisk, sier konsulent Hans Svelland.

«Private firmaer er som ville dyr, der de kommer til, spiser de»Hans Svelland

Skrevet av: Siri Baastad