Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Må betale privat reise

To fylkespolitikere i Østfold var på en Sør-Afrika tur som trolig vil koste dem 11.000 kroner hver. Kontrollutvalg og fylkesrevisor mener store deler av reisen var av privat karakter.

Saken begynte i 1995 med en reise til Johannesburg i forbindelse med en trafikksikkerhets-konferanse. I etterkant av konferansen brakte Sarpsborg Arbeiderblad en rekke opplysninger omkring reisen som tydet på at offentlige penger var brukt til private formål. Etter lang saksbehandling i både kontrollutvalget i Østfold fylkeskommune og hos fylkesrevisjonen, er saken nå oversendt fylkesrådmannen. Fylkesrevisor og kontrollutvalget mener de to politikerne skal betale tilbake drøyt 11.000 kroner hver.


«Askim - Sør-Afrika - Askim»
I følge innberetningen fra kontrollutvalget, har det vært til dels svært vanskelig å få ut opplysninger i saken. Det skyldes blant annet at de to reisende, som begge hadde med seg sine ektefeller, bestilte reisen som privatpersoner via et reisebyrå i Bergen, og ikke gjennom det byrået fylkeskommunen skal bruke. Fordi reisen ble bestilt privat, måtte fylkesrevisor bruke lovhjemmel for å få opplysninger fra reisebyrået.
Fylkesrevisor mener at opplysninger, som blant annet framkom i pressen, har sannsynliggjort at reiseregningene fra de to inneholder utgifter som er av privat karakter, og at de utgiftene bør tilbakebetales. Det handler om en ekstratur til Cape Town med betalt kost og losji.
Reiseregningen til de to politikerne hadde kun følgende opplysninger: «Sarpsborg - Sør-Afrika - Sarpsborg», og «Askim - Sør-Afrika - Askim.»


I vinnings hensikt?
Fylkesrevisor skriver i sin konklusjon at han anser det sannsynlig at reisen i utgangspunktet er bestilt for å kombinere en konferanse med ferie. Det er ikke ulovlig, men ferieutgifter må dekkes privat.
Fylkesrevisor skriver følgende i sin konklusjon: «…Det tilligger ikke fylkesrevisor å ta standpunkt til om det i dette tilfellet er forsøkt å tilegne seg en økonomisk fordel, eller om det bare fremstår slik på grunn av manglende kunnskaper e.l. hos de som har foretatt reisene…»
Saken er oversendt fylkesrådmann Kurt Mosbakk. Han vil bygge på rapporten fra kontrollutvalget, men tar avgjørelse på et selvstendig grunnlag. Det er uvisst når fylkesrådmannen er ferdig med sin behandling.

Fylkesrådmann Kurt Mosbakk i Østfold har fått en delikat sak på bordet: Kontrollutvalget og fylkesrevisjonen mener to fylkespolitikere har fått dekket utgifter av privat karakter i forbindelse med en reise til Sør-Afrika.

Skrevet av: Mikkel Friis