Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Averøy vil ha erstatning fra Stolt Sea Farm

Averøy kommune på Nord-Møre vurderer å fremme erstatningskrav overfor Stolt Sea Farm, etter at bedriften la ned produksjonen og 140 arbeidsplasser. Kravet kan bli på et titalls millioner.

- Stolt Sea Farm har lurt det offentlige til å investere 23 millioner kroner i et industriområde, sier ordfører Leif Helge Kongshaug.


Kommunen har investert 16 millioner kroner, og staten har bidratt med 7 millioner gjennom Kommunaldepartementet. Investeringene i industritomten ble gjort etter skriftlige henvendelser og løpende kontakt med Stolt Sea Farm om saken i ett og et halvt år, forteller ordføreren.


Han møtte både næringsministeren og kommunalministeren denne uken for å orientere dem om saken.


- De viste stor interesse for de prinsipielle sidene. Det er grunn til å se nærmere på bruken av de offentlige midlene her, sier Kongshaug.


Statstøttet «konkurrent»
Han viser til at Stolt Sea Farm har valgt å kjøpe slaktetjenester hos bedriften Salmar på Frøya, som nå utvider sitt anlegg med penger fra SND og SIVA. Det kan tyde på at myndighetene ikke har sett disse sakene i sammenheng, mener Kongshaug.
Stolt Sea Farm hadde store planer for økt produksjon i det nye anlegget på Averøy. Kommunen tilrettela et område på 50 mål. I desember i fjor bestemte bedriften seg for å skrinlegge alle planer. I forrige uke ble så den eksisterende bedriften lagt ned, og 140 arbeidsplasser forsvant. Arbeidsledigheten ble doblet over natten og er nå oppe i 9-10 prosent.


Redusert arbeidsgiveravgift
Ordføreren ba i møtet med de to statsrådene om flere krisetiltak. Blant ønskene er at Averøy får redusere arbeidsgiveravgiften. I dag er den like høy som i sentrale strøk, mens nabokommunen Eide har den laveste avgiften, sone 3.
- Differensiert arbeidsgiveravgift er det desidert sterkeste distriktspolitiske virkemiddelet, sier Kongshaug.
Han ber også om ekstra penger til arbeidsmarkedstiltak og mer skjønnsmidler.


«Egen risiko»
- Averøy kommune investerte i industritomten på egen risiko. Avtalen mellom oss og kommunen var uforpliktende, sier administrerende direktør i Stolt Sea Farm, Ingvar Straume, til Kommunal Rapport.
- Vi valgte nettopp Averøy fordi kommunen var villig til å betale kostnadene. At vi ble nødt til å skrinlegge hele prosjektet, synes vi er veldig trist, sier han.
Straume bekrefter at Stolt Sea Farm nå vil kjøpe nedslaktingstjenester hos Salmar på Frøya, fordi det er mer lønnsomt enn å bygge ut et større anlegg og drive det selv på Averøy.
- Konkurransetrykket i næringen er nå blitt så hardt at det presser frem en rasjonalisering med større enheter og oppkjøp, også på slakte- og foredlingssiden. Det er slutt på den tid hvor oppdretteren sto på stålbenken og slaktet laksen selv, sier Straume.

- Vi ble lurt av Stolt Sea Farm, sier Averøy-ordfører Leif Helge Kongshaug.

Skrevet av: Ingun Larsen