Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Omstilling uten kvinnesatsing

Andøy kommune har drevet kvinnesatsing i flere år. Nå er Andøy blitt omstillingskommune og fått et omstillingsstyre kun bestående av menn. - Hvor er det blitt av kvinneperspektivet? spør Grethe Stave (V).

Ordfører Kjell Are Johansen sier det skyldes tilfeldigheter at det ikke sitter kvinner i omstillingsstyret. Han mener dessuten at kommunens næringsplan ivaretar kvinneperspektivet.I


Men forskningsresultater støtter Staves kritiske uttalelser. Andøy kommune har ikke klart å utnytte det potensialet som de kvinnerettede prosjektene har frambrakt, heter det i hovedfagsoppgaven «Store menn og små drømmekvinner». Liv Synnøve Bøyum, som har skrevet den, var prosjektmedarbeider på Drømmekommuneprosjektet i Andøy i to år før hun skrev rapporten.


Drømmekommune
Andøy i Vesterålen har drevet kvinnesatsing siden 1988. Først gjennom Drømmekommuneprosjektet, der kommunen fikk 5 millioner kroner av Kommunaldepartementet for å gjøre kommunen attraktiv for kvinner. Så kom Gudmorprosjektet, Veksthuset, Kvinnenettverket og Jentenettverket.
Nå er det omstilling som står på dagsorden, etter at Forsvaret har redusert sin virksomhet. Fiskeri, reiseliv og Andøya Rakettskytefelt er satsingsområdene. I omstillingsstyret sitter det bare menn.
- Forutsetningene lå godt til rette for at Andøy skulle kunne følge opp kvinnesatsinga. Men det sviktet i den praktiske politikken. Det er fortsatt menn som har styringen, sier Bøyum til Kommunal Rapport.


Etterlyser kvinneerfaring
Grethe Stave etterlyser kvinneperspektivet og erfaringene fra alle årene med kvinnesatsing. Den ferske næringsplanen har fått en forside som prydes kun av menn. Hun har selv vært med på å vedta næringsplanen.
- Jeg stemte for planen etter at ordføreren forsikret om at kommunen skulle klare å ivareta kvinneinteressene. Men det synes jeg ikke man har klart. Kanskje er det feil å drive kvinnesatsing som egne prosjekter? Målet er jo å få kvinnene inn på de virkelige maktarenaene. Men summen av makt er konstant. Hvis kvinner skal få mer makt, må menn få mindre. Og her ligger nok problemet. Mennene er ikke villige til å gi fra seg makt, mener Stave.


Jentene flytter
Beate Bø Nilsen, leder for Veksthusprosjektet i Vesterålen, mener også at kvinneperspektivet blir alt for dårlig ivaretatt under omstillingen.
- Man må stille spørsmålet om Andøy ønsker et levedyktig lokalsamfunn. Folketallet går nedover. I Vesterålen er det sju kvinner per ti menn i alderen 18-40 år. Jentene utdanner seg vekk fra regionen. For å sikre stabil bosetting, må vi satse på kvinner på deres vilkår og verdier, sier hun.
Forsker Ingrid Guldvik ved Østlandsforskning har sammenlignet kommunene Andøy, Gausdal, Lunner og Stavanger. Hun mener at Andøy er kommet lengre enn de fleste kommuner.
- Vedtaket om å synliggjøre kvinneperspektivet i saksutredningene er viktig. Andøy kommune har også prøvd å bygge opp brede koalisjoner som har betydning for kvinner, sier Guldvik.


Avviser kritikk
Ordføreren avviser kritikken om at kommunen ikke makter å integrere kvinneperspektivet.
- At det ikke sitter kvinner i omstillingsstyret, skyldes tilfeldigheter. Ordfører og varaordfører, som skulle sitte der, er begge menn. Opposisjonen valgte også en mannlig representant. I næringslivet var det bare menn i ledende stillinger i de næringene vi ønsket representert. Men det er uheldig at omstillingsstyret bare består av menn, sier Johansen til Kommunal Rapport.


Nye arbeidsplasser for menn
Johansen mener næringsplanen ivaretar også kvinneperspektivet, det har fått et eget kapittel.
- Kritikken mot næringsplanen fra politikere som selv har vært med på å vedta den, synes jeg er helt bak mål. For øvrig er det fullt mulig også for kvinner å søke om omstillingsmidler, sier han.
- Den viktigste årsaken til at folk flytter på seg, er kjærligheten. Nye arbeidsplasser innenfor industri vil kanskje i første omgang trekke mest menn, men det vil komme kvinner etter hvert, tror ordføreren.
Sandra Riise, tidligere rådmann i Andøy, mener diskusjonene omkring omstillingsstyret aldri hadde kommet, hadde det ikke vært for årene med kvinnesatsing.
- Å etablere kvinnetenkningen er en prosess som tar lang tid. Det må vi erkjenne og ikke forvente alle resultatene med en gang. Men Andøy har mange oppegående og dyktige kvinner, de er blitt synlige og tas på alvor, nettopp som et resultat av kvinnesatsinga, sier hun.

Grethe Stave (V) i Andøy mener kommunen ikke tar kvinneperspektivet på alvor, til tross for år med kvinnesatsing.

- Diskusjonene om omstillingsstyret hadde aldri kommet hvis det ikke hadde vært for årene med kvinnesatsing, mener Sandra Riise, tidligere rådmann i Andøy.

Omstilling kun for menn? Det er spørsmålet mange stiller seg, etter å ha sett Andøys næringsplan.