Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Suksess-rådmann ble ikke trodd

Ragnar Fagereng var i 14 år en suksess som rådmann. Men i forrige uke sa 51-åringen opp jobben - nå skal han inn i en nyopprettet stilling i Bergen kommune.

Det ristes vantro på hodet i mange rådhus rundt omkring i disse dager. For Fagereng får de beste skussmål som rådmann i Meløy, Lillehammer, Stavanger og Bergen. Blant rogalendingene var han faktisk så populær at han ble tilbudt lønnsforhøyelse for å bli værende.


Men Fagereng så nye utfordringer mellom de sju fjell, 11. juni 1994 var hans første arbeidsdag i Bergen. Halvannet år senere sprakk idyllen, da kom det fram at han ble etterforsket for forsikringssvindel.


«Justismord»
For en uke siden falt dommen i Bergen byrett: Skyldig i forsikringssvindel og flere tilfeller av falske politianmeldelser, fem måneders ubetinget fengsel. Fagereng anket umiddelbart.
- Dommen er tragisk. Det overrasker meg at en dom kan inneholde så mange faktiske feil. Dommen begår urett mot meg, og hvis den blir stående er den et rent justismord, sa han til Bergens Tidende.
Byrettens flertall mener imidlertid at en rekke forbrytelser som Fagereng anmeldte til politiet - branntilløp, innbrudd i huset hans og overfall på hans kone - ikke har funnet sted. Flertallet mener forbrytelsene er utført eller oppdiktet av hans kone, og at rådmannen visste om dette da han gikk til politiet. Konen ble dømt til fengsel i ni måneder, hvorav fem måneder ble gjort betinget.


Dyktig arbeidsleder
Juristen Fagereng har over 20 års karriere bak seg som kommunebyråkrat og betegnes som en meget dyktig arbeidsleder. Tilbaketrukken, korrekt og formell er andre ord som går igjen om ham.
Ifølge Bergens Tidende er hans kone kjent for å være en atskillig mer fargerik personlighet. Både som radioreporter og som privatperson regnes hun som meget utradisjonell.
Hans byråkratkarriere startet på Kommunalhøgskolen, der han tidlig i 1970-årene underviste rådmannsspirer i kommunal saksbehandling. Han tok farvel med kateteret etter tre år fordi han fikk lyst til å teste om det han lærte bort virkelig holdt stikk i praksis.
Første stopp var rådhuset i Elverum der Fagereng var kontorsjef i sju år. Siden ble det fire år som rådmann i Meløy i Nordland, tre og et halvt år i Lillehammer og fem år i Stavanger. Headhunterfirmaet PA-Consulting Group fikk ham til å flytte til Bergen.


Juristfamilie
Jus ligger for øvrig til familien Fagereng fra Strømmen. Faren var og onklene er jurister, men selv om unge Ragnar fulgte i deres fotspor, kom han aldri til å gå i kompaniskap med noen av dem. Smaken på en karriere i offentlig forvaltning fikk han allerede som student.
- De største utfordringene ligger der, har han sagt.
Så langt har han ikke vært fristet til å hoppe over til privat sektor, selv om det ikke har manglet på tilbud.
I kommune- og bystyrene hvor han har sittet bi ved ordførers høyre side, har det i tur og orden vært hvisket om at han kan være så vel Høyre-mann som sosialdemokrat. Ingen har klart å lokke ham til å avsløre sine partipolitiske sympatier.
Forholdet mellom rådmann og politikere har Ragnar Fagereng en gang beskrevet som et ekteskap:
- Ingen unngår gnisninger og spenninger ektefellene imellom. Det kan virke godt for forholdet å rense luften av og til. Men det tar seg ikke ut å krangle i selskap. Oppgjøret må komme på kammerset etterpå.
Etter å ha vært gjennom en av norgeshistoriens lengste rettssaker, som nå er anket, venter det flere oppgjør. Men i den såkalte rådmannssaken har såvisst ikke alle oppgjør foregått på kammerset.

«Dommen begår urett mot meg. Hvis den blir stående er den et rent justismord»

Kommunebyråkraten Ragnar Fagereng får de beste skussmål fra tidligere arbeidsplasser. Men i Bergen byrett ble han ikke trodd.

Skrevet av: Frank Sivertsen