Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Revisorslakt av Bremanger

Bremanger-ordfører Kåre Olav Svarstad(Ap) var godt informert og deltok på flere turer med Terra, mens kommunestyret, kontrollutvalget og revisor ikke fikk vesentlig informasjon om Terra-investeringene.

Det framgår av en rapport fra det interkommunale revisjonskontoret Kryss-Revisjon Førde. Rapporten viser at kommunen har begått regelbrudd på 28 punkter, skriver Finansavisen. Det er ikke gjort noen politiske vedtak for låneopptaket på 350 millioner kroner.

- Det er merkelig, ufattelig, jeg mangler ord. Jeg håper jeg aldri skal få se noe slikt igjen, sier daglig leder Terje Førde i Kryss-Revisjon til Finansavisen.

Av i alt åtte Terra-turer i perioden 2001-2007, deltok Bremanger på sju av disse. Kommunen var med både til Brussel, Frankfurt, Edinburgh, Alta, Lofoten, Island og Barcelona. Kommuneledelsen deltok også på årlige informasjonsmøter. Revisjonen viser at det nesten ikke finnes skriftlig dokumentasjon på det som har foregått, det finnes knapt bilag for handlene som er foregått, investeringer og lån er ikke ført i kommunale regnskap, låneavtalen sier at lånet skal holdes hemmelig, bruk av fullmakter og signatur er ikke ført i kommunale regnskap og dette har til sammen ført til en blokkering av tilsynsorganenes muligheter for innsyn.

På spørsmål fra Finansavisen til Svarstad om han fastholder at han ikke kjente til lånet på 350 millioner kroner, svarer han med spørsmålet;

- Er det et lån, da.

Kommunaldepartementet kom nemlig i 2002 fram til at det ikke skulle bokføres som lån. På spørsmål om han tar selvkritikk, svarer han at han i etterpåklokskapens lys ser at dette er et problem.

- På en eller annen måte har dette glippet igjennom, sier han til Finansavisen.

Skrevet av: Eli Kristine Korsmo