Erna Solberg advarer kommuner mot å kutte formuesskatten

Økonomi. Statsminister Erna Solberg (H) støtter ikke finansminister Siv Jensens oppfordring til konkurranse mellom kommunene om lavere formuesskatt.
Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er ikke enige i om kommunene selv bør redusere formuesskatten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Dagens Næringsliv har omtalt at kommunestyrene kan beslutte å sette ned sin andel på 0,7 prosent av formuesskatten, noe finansminister og Frp-leder Siv Jensen har hilst velkommen.

Statsminister Erna Solberg vil imidlertid ikke slutte seg til oppfordringen.

– Det er mulig å gjøre det. Men det er et komplisert skattesystem vi har i dag. Det er en skatteutjevning i inntektssystemet. Hvis noen setter ned skatten frivillig, så kommer det en diskusjon om denne utjevningen. Vi har satt ned den statlige delen av formuesskatten. Men dette har vi kompensert inn i kommuneøkonomien som helhet, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Hun sier at kommunene kan prøve å kutte i formuesskatten, men mener selv at det er lurere at det er staten som regulerer dette.

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen sier i en kommentar at hun synes det lyder hult når Høyre og statsministeren i prinsippet vil fjerne formuesskatten, men ikke vil oppfordre til kommunale vedtak som kan kutte i den.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.