Seniorrådgiver og tidligere sjeføkonom i LO Stein Reegård er ytterst skeptisk til forslag i en ny rapport om like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor. Også KS tar dissens fra hovedkonklusjonene i utvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Seniorrådgiver og tidligere sjeføkonom i LO Stein Reegård er ytterst skeptisk til forslag i en ny rapport om like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor. Også KS tar dissens fra hovedkonklusjonene i utvalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

LO og KS hardt ut mot rapport om konkurranse

LO og KS tar skarp avstand fra konklusjonene i rapporten fra et utvalg som har vurdert like konkurransevilkår mellom offentlige og private aktører.

Utvalgsmedlem og tidligere sjeføkonom Stein Reegård i LO har tatt dissens på flere punkter sammen med advokat Beatrice Dankertsen Hennyng som har representert KS i utvalget.

– Hvis  innstillingen blir regjeringens politikk, betyr det en omfattende omorganisering av offentlig sektor. Da får ESA (EØS-avtalens tilsynsorgan) gjennomslag for noe ingen andre land har måttet gjennomføre, sier Reegård til  Fri Fagbevegelse.

Går for langt

Konkurransetilsynet vil få overmyndighet overfor kommunesektoren, noe som er i strid med handlingsrommet i EØS-avtalen, fremholder Reegård, som nå er seniorrådgiver i LO.

Han mener også at utvalget går inn for endringer som innebærer at Norge går foran hele EU i å legge til rette for privatisering, noe Reegård omtaler som totalt uakseptabelt, tull og i strid med forutsetningene for EØS-avtalen. 

Vil skille ut

LOs hovedmotpart NHO ønsker på sin side å skille ut næringsvirksomhet fra det offentlige når disse konkurrerer med private.

Avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland viser til at næringsvirksomheter i det offentlige ikke betaler skatt og derfor har lavere kostnader enn private bedrifter. I tillegg er de beskyttet mot å gå konkurs, noe som kan føre til at de får gunstigere lån enn private ville fått.

– Vi reduserer problemene med offentlig støtte hvis det offentlige skiller ut næringsvirksomhetene i egne foretak, sier han og legger til at det må åpnes for unntak dersom utskilling blir uforholdsmessig.

Uten forpliktelse

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier i en  pressemelding at regjeringen ønsker like konkurransevilkår mellom det offentlige og private aktører, samtidig som det offentlige skal være i stand til å løse sine oppgaver på en god måte. 

– Departementet ba derfor om en grundig vurdering av om Norge er forpliktet til å endre på reglene om skatteplikt og konkursforbud (for det offentlige). Vi ønsker også å se på om det er tiltak Norge bør gjennomføre, selv om vi ikke er forpliktet til det, sier han. 

(©NTB)