KLP: Dette er årsaken til variasjon i avkastningen

Økonomi. Pensjonskassene har i snitt en høyere aksjeandel i sin forvaltning enn KLP og må være forberedt på tap når markedet faller, svarer KLP-direktør Marianne Sevaldsen.
KLPs strategi for risikotaking er basert på at KLPs kunder/eiere ønsker og prioriterer forutsigbarhet, for å unngå for store tap i enkelte år, forteller KLP-direktør Marianne Sevaldsen.

Mange av de kommunale pensjonskassene har en bedre avkastning enn KLP. Konserndirektør for Liv, Marianne Sevaldsen, forklarer hva som er årsaken.

– Pensjonskassene har i snitt en høyere aksjeandel i sin forvaltning enn vi har. Og siden 2017 var et godt år i aksjemarkedet, gjorde pensjonskassene det bedre enn oss i fjor. Kunder av KLP har også blitt tilbudt såkalte 5-års avtaler, noe som innebærer at deres portefølje forvaltes med en noe høyere aksjeandel, og følgelig en noe høyere risiko. Denne porteføljen ga en avkastning på 7,5 prosent i 2017, det vil si på linje med snittet av pensjonskassene. Høy aksjeandel og dermed høyere risiko betyr samtidig at man må være forberedt på å ta tap når markedene faller, noe som blir best synlig når vi ser på resultatene over tid. KLPs strategi for risikotaking er basert på at KLPs kunder/eiere ønsker og prioriterer forutsigbarhet, for å unngå for store tap i enkelte år. Ser man på avkastningen de siste 10 årene, har KLP cirka samme avkastning som gjennomsnittet av de kommunale pensjonskassene, men med mindre årlige variasjoner i avkastningen. Samtidig ser man varierende resultater mellom de ulike pensjonskassene, både fra år til år og over tid.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!