Nyheter

Kommunaldepartementet ved minister Erling Sande (Sp) vil gjerne komme til Moskenes for å overvære et kommunestyremøte med ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) og kommunedirektør Siri Halvorsen (midten).
Kommunaldepartementet ved minister Erling Sande (Sp) vil gjerne komme til Moskenes for å overvære et kommunestyremøte med ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) og kommunedirektør Siri Halvorsen (midten).

Departementet inviterte seg selv til kommunestyremøte i Moskenes

Både departementet og Statsforvalteren ba Moskenes kommune om å endre et kommunestyrevedtak. I et brev signert statsråd Erling Sande (Sp) har departementet invitert seg selv til møte med de folkevalgte.

Publisert Sist oppdatert

«Dersom det er ønskelig, er departementet åpne for å delta i et møte med kommunestyret når det måtte passe», skriver kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) i et brev til Moskenes kommune.

Ble gitt føringer

Moskenes kommune befinner seg i en økonomisk krise, og ordføreren uttalte i februar at kommunen er konkurs. I slutten av mai ble kommunen tildelt 15 millioner kroner i krisehjelp av Kommunal- og distriktsdepartementet. Pengene ble gitt under konkrete forutsetninger.

«Midlene skal brukes til å bygge opp kompetanse og kapasitet, primært i interkommunale samarbeid, innen kommuneøkonomi, administrative ressurser/funksjoner, kommunehelsetjenesten, tekniske tjenester og folkevalgtopplæring», heter det i tildelingsbrevet fra departementet fra 24. mai.

Tydelig tilbakemelding

Kommunestyret i Moskenes avviste i starten av juni administrasjonens innstilling om å inngå et vertskommunesamarbeid med Vestvågøy kommune om tekniske tjenester. De folkevalgte ville heller bruke de tildelte skjønnsmidlene til å ansette nye folk. Kommunen fikk etter dette tydelig beskjed om at dette vedtaket var i strid med vilkårene staten hadde satt. 

«Den nærmere konkretisering og prioritering vil Statsforvalteren sørge for, men det kan for eksempel ikke påregnes at kommunen får finansiert nye egne stillinger innenfor teknisk sektor gjennom tildelingen fra departementet», skriver ministeren til kommunen.

Viser til fortvilte innbyggere

Dette har ført til at ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) har invitert til et ekstraordinært kommunestyremøte torsdag 27. juni for må fatte et nytt vedtak i saken. Administrasjonens anbefaling er tydelig: Moskenes bør inngå et vertskommunesamarbeid med Vestvågøy innen tekniske tjenester.

«Situasjonen er prekær og av hensyn til fortvilte innbyggere og næringsliv mener vi et vertskommunesamarbeid med Vestvågøy kommune er riktig og nødvendig akkurat nå», står det i saksframlegget fra kommunedirektøren i Moskenes.

Blir ikke invitert

Statsforvalteren i Nordland har meldt at de trolig vil delta på kommunestyremøtet med flere representanter. 

Ifølge departementet har ikke ministeren mottatt noen invitasjon til morgendagens møte. Ordfører Sverdrup har ytret et ønske om heller å få ministeren på besøk til høsten.

– Jeg oppfattet det som at de gjerne kommer hit på et møte, så jeg har invitert dem til første ordinære kommunestyremøte etter sommeren. Jeg kommer til å orientere kommunestyret om det i morgen, skriver ordfører Sverdrup i en tekstmelding til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS