Nyheter
Ja til lønnstillegg for stortingsrepresentanter
Arbeiderpartiet kommer til å godta lønnstillegget som lønnskommisjonen foreslår for stortingsrepresentantene.
Det vil dermed bli flertall for forslaget når det formelt vedtas i stortingssalen, selv om både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet stemmer nei.
AUF ba mandag partifeller på Stortinget si nei til forslaget om å øke sine egne lønninger med opptil 4,8 prosent, men partiets finanspolitiske talsmann og nestkommanderende i stortingsgruppa, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, gjør det klart overfor NTB at partiet kommer til å følge kommisjonens forslag.
- Vi vurderer ikke rimeligheten i forslagene. I alle år har vi hatt tradisjon for å godta kommisjonens forslag, også da den foreslo null i tillegg, sier han.
Schjøtt-Pedersen støtter forslaget fra stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) om at kommisjonen bør komme med en begrunnelse for sine forslag fra neste år.
- Dårlig signal
Kommisjonen foreslår et lønnshopp for statsministeren på 4,8 prosent til 1,07 millioner kroner neste år.
Regjeringsmedlemmer kan få en lønnsvekst på 4,3 prosent til 873.000 kroner.
Stortingspolitikerne ligger an til et hopp på 3,9 prosent til 589.000 kroner.
- Jeg ser få grunner til et lønnshopp på 4,8 prosent når man alt tjener 1 million, sier nestleder i AUF Martin Henriksen til NTB.
- Jeg skjønner argumentet om at politikere ikke skal diskutere egen lønn. Men det er likevel slik at politikerne tjener godt. Det vil være et nyttig signal om de ikke krevde mer enn vanlige folk. Ikke minst til toppene i næringslivet, som bevilger seg selv fete tillegg hvert eneste år, sier AUF-nestlederen, som ville ta opp saken med Ap-representanter på Stortinget.
Intern splid
De tre regjeringspartiene er uenige om hvor mye mer norske politikere bør få i lønnsøkning.
Sp og SV er imot lønnsøkningene som er foreslått, mens Ap står fast på at kommisjonens forslag skal følges.
- Stortinget har etablert et system og vi forholder oss til det. Vi tar resultatet til etterretning, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagens Næringsliv.
Men flere stortingsrepresentanter i Ap er urolige.
Ap-uro
- Jeg hører ikke til dem som mener at politikere ikke skal tjene noen ting. Men det virker rart at vi skal ha høyere lønnsøkning enn ansatte i industrien. Det er et feil signal, sier Anette Trettebergstuen til NTB.
Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen, tidligere AUF-leder, er enig.
- Hvis vi som politikere krever at resten av samfunnet skal opptre nøkternt, må vi være nøkterne selv. Vår lønnsutvikling bør ikke ligge foran resten av samfunnet. Vi tjener godt og vel så det, sier hun.
Både LO-leder Gerd-Liv Valla og NHO-sjef Finn Bergesen jr. krever at Stortinget stopper lønnsøkningen til politikerne.
Øker dobbelt
Statsministerens lønn har økt dobbelt så mye som industriarbeidernes de siste elleve årene. Industriarbeiderne har fått 60 prosent mer i lønn de siste elleve årene, mens statsministeren har fått 137 prosent i tillegg, ifølge Dagens Næringsliv.
NHO-sjefen mener det er en motsigelse at politikerne legger opp til en annen lønnsvekst for seg selv.
- Vi har ikke politikere som er høytlønte, men i en situasjon der renten er på vei opp, og det manes sterkt til måtehold, er det klart at dette er et dårlig signal, sier Finn Bergesen jr.
Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster ledet Stortingets lønnskommisjon. Han har ikke ønsket å begrunne forslaget.
- Stortinget forlanger ingen begrunnelse. Da synes jeg ikke det er spesielt fornuftig å gi noen begrunnelse til andre, sier Webster til Aftenposten. (©NTB)