Nyheter
Nekter Gjensidige å fullforsikre
Kredittilsynet vil nekte Gjensidige å forsikre kommunene for blant annet avtalefestet pensjon. Trolig får Storebrand, VÅR og Vital samme beskjed.
– Dette er dramatisk og helt uakseptabelt, sier avdelingsdirektør Geir Nysetvold i Gjensidige Livsforsikring. |
Blir dette sluttresultatet, blir KLP det eneste selskapet som kan tilby kommunene et fullstendig pensjonstilbud i framtiden.
– Dette er dramatisk og helt uakseptabelt, sier avdelingsdirektør Geir Nysetvold i Gjensidige Livsforsikring, etter endelig å ha mottatt Kredittilsynets foreløpige vurdering av pensjonsproduktene.
Gjensidige får ikke lenger forsikre blant annet avtalefestet pensjon, AFP.
I tillegg til et basis pensjonsprodukt, tilbyr Gjensidige i dag kommunene fire tilleggsprodukter (jfr. egen artikkel). Kredittilsynet vil nekte Gjensidige å tilby forsikring for de fire tilleggsproduktene.
«Ikke-forsikringsbart»Ifølge Kredittilsynet er dette forpliktelser det er vanskelig å beregne omfanget av på forhånd. «Ikke-forsikringsbart» er tilsynets betegnelse.
– Men de samme forpliktelsene er altså «forsikringsbare» i KLP, kommenterer Nysetvold.
I motsetning til de private selskapene har KLP fått rett til å utligne tilleggspremier i ettertid, hvis soliditeten gjør det nødvendig. Kredittilsynet viser til denne retten for å forklare forskjellsbehandlingen.
– Vi stiller Gjensidiges egenkapital som sikkerhet. Vi tilbyr oss også å reassurere, få andre til å garantere. Vår ordning er like solid som i KLP, hevder Nysetvold.
Derfor skjønner han ikke Kredittilsynets konklusjon.
– Men dette argumentet kjenner jo Kredittilsynet fra et brev dere sendte i januar?
– Dersom Kredittilsynets lovtolkning må gi slik forskjellsbehandling, vil vi ha samme dispensasjon fra loven som KLP. Diskusjonen må også få betydning for hva KLP skal kunne tilby, sier han.
I siste instans kan spørsmålet bli prøvd rettslig.
Produkt- og prisendring– Blir innholdet i brevet stående, får det betydning for både produktet og prisen senere år, bekrefter Nysetvold.
Kredittilsynets avgjørelse vil uansett ikke berøre produktet og premien for 1999.
Han går ikke konkret inn på merknadene i brevet, men betegner det meste som «relativt uvesentlig», med unntak for forbudet mot tilleggsproduktene.
– De spør hvordan noen spesielle tilfeller er forsikret og om den prisen vi tar. Kredittilsynet er opptatt av faren for kryss-subsidiering med andre produkter, bekrefter han.
Nekter offentliggjøringGjensidige vil ikke la Kommunal Rapport se brevet fra Kredittilsynet på nåværende tidspunkt. Vi vet derfor ikke om brevet inneholder merknader om flere forhold.
– Det viktigste nå er å komme i skikkelig dialog med Kredittilsynet. Dette er en uoppgjort sak mellom dem og oss. Vi ønsker å saksbehandle direkte, ikke via pressen, sier Nysetvold.
– Har ikke kommunene krav på å få vite hva Kredittilsynet mener om det produktet dere tilbyr?
– Det stilles noen spørsmål, som vi nå skal besvare. Vi mener også at Kredittilsynet har misforstått på enkelte punkter. Kundene våre skal få svaret straks det er en endelig avklaring.
Nysetvold er opptatt av at Kredittilsynet må arbeide raskt i fortsettelsen. Drar godkjenningen ut, kan det bli vanskelig for kommunene å innhente anbud og fatte vedtak om eventuelt skifte av selskap før årsskiftet.