Nyheter

Anette Bang (Sp) mener det er bemerkelsesverdig at regjeringen ikke har tatt kontakt.
Anette Bang (Sp) mener det er bemerkelsesverdig at regjeringen ikke har tatt kontakt.

Nordland mistet 66 millioner på kriteriefeil

Regjeringen har regnet feil på kriteriet for vedlikeholdsbehovet for fylkesveier. For Nordland kom det som en overraskelse i kommuneproposisjonen at de mister 66 millioner kroner i 2025.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er ikke uenig i at feil skal rettes opp, men syns det er bemerkelsesverdig at regjeringen ikke tar kontakt med berørte parter så fort en slik feil oppdages, sier fylkesråd for finans og organisasjon, Anette Bang (Sp).

I statsbudsjettet lå de 66 millionene inne til veivedlikehold, men da kommuneproposisjonen kom, fikk de seg altså en overraskelse. Det var gjort en regnefeil, og i 2025 skal Nordland trekkes for 66 millioner.

Nordland fylkeskommune har per i dag et etterslep på fylkesveiene på ca. 15 milliarder kroner.

Flere berørt

– Jeg mener regjeringen må kontakte berørte fylkeskommuner så fort en slik feil blir oppdaget, så vi får rettet det i våre budsjetter og planer, sier Bang.

Hun mener feilen også har påvirket høringsuttalelsen fylkeskommunen har sendt på inntektssystemet for fylkeskommunene.

Flere fylkeskommuner er berørt. Vestland fylkeskommune får 24 millioner mindre, Rogaland 23 millioner og Møre og Romsdal 12,9 millioner mindre på grunn av denne regnefeilen. Mens Innlandet, Buskerud, Telemark og Agder kan juble. De får mer.

Feil i grunnlagstall

Feilen er omtalt i kommuneproposisjonen, og en egen tabell med konsekvensene for feil i fylkesveikriteriet ligger ved. 

Fungerende kommunikasjonssjef Jenny Kanestrøm Trøite i Kommunal- og distriktsdepartementet svarer at det har vært nødvendig å bruke tid på å undersøke og få klarhet i hva som er riktige tall.

– I tråd med vanlig praksis ble derfor denne saken varslet i kommuneproposisjonen for 2025, på samme måte som andre saker som har betydning for fylkeskommunenes økonomi for 2025.

Trøite forteller at det har vært nødvendig å innhente nye grunnlagsdata fra Statens vegvesen, kvalitetssikre tallene og få nye beregninger fra ekstern leverandør.

– Departementet legger opp til at fylkeskommunene som har fått for lite i rammetilskudd som følge av denne feilen i 2024, kompenseres med skjønnsmidler fra departementet i 2024. Vi foreslår ingen endringer i 2024 for de fylkeskommunene som har fått for mye i rammetilskuddet i 2024. Nordland har fått 66 millioner kroner for mye i rammetilskuddet i 2024, og fylkeskommunen vil beholde disse midlene i 2024.

Powered by Labrador CMS