Nyheter

Øker inntektene med riktig likviditet

HORTEN: En grundig gjennomgang av pengestrømmen i kommunen gjør at Horten får flere hundre tusen kroner mer i renteinntekter enn tidligere

Hver dag sjekker Sparebanken NOR kontoen til Horten kommune. Står det for mye penger inne, flyttes beløpet til pengemarkedsfond. Er summen for lav, løses papirene inn i rede penger igjen.

Denne daglige sjekken koster ikke kommunen noe som helst, men fører til at pengene i banken til enhver tid får best mulig rente. I fjor tjente kommunen en halv million kroner på likviditetsstyringen, som ble innført i slutten av mai 2002.

Finanssjef Kjell Erik Lunde i Horten satte seg ned med et regneark og en kalender og plottet inn alle datoer for inn- og utbetalinger til kommunen. Dermed fikk han også oversikt over hvor mange kroner kommunen egentlig trenger å ha på bankkonto til en hvert tid.

Lunde har oversikt over mellom 70 og 80 prosent av driftsutgiftene på denne måten.

Enkelt å følge med

- Vi har fått et fint kart over pengestrømmene ut og inn av kommunekassa. Det er enkelt å følge med, og vi har gått bort fra et komplisert konsernkontosystem til å samle alt på én konto, sier Lunde.

Han har også prøvd å inkludere investeringsprosjektene i oversikten over pengestrømmen, ved at alle prosjekter skal lage betalingsplaner for når penger skal ut og inn. Her er imidlertid usikkerheten større, fordi slike prosjekter er mer uforutsigbare.

Horten har definert et såkalt «gulv»; en minstesum som skal være i kontanter, på 30 millioner kroner. Taket er på 50 millioner - mer skal det ikke stå på bankkontoen. Unntaket er hvis det er banken selv som har det beste rentetilbudet.

Få er som Horten

Leif Andersen, direktør investeringsrådgivning i AON Grieg, har bistått kommunen med å utarbeide en avtale med banken om likviditetsstyringen.

- Det var naturlig å be banken om å gjøre jobben, og det Horten gjør kan absolutt kopieres av andre kommuner. Det varierer hvor tøff likviditetsstyring kommunene har, men nesten ingen følger opp så tett som Horten, sier Andersen.

Han påpeker at kommunen får mye bedre oversikt over likviditeten ved å samle alt på en konto, og at det gjerne betyr bedre likviditet enn kommunen tidligere hadde trodd.

- Ved å sette i pengemarkedsfond har du nesten samme risiko som bank, og målet er å knipe noen rentepunkter ekstra. I år kan forskjellen kanskje bli på 40 punkter eller 0,4 prosentpoeng, sier Andersen.

Skrevet av: Ole P. Pedersen

Powered by Labrador CMS