Nyheter

Ordførere vil fjerne moms på frivillighet

Asker-ordfører Lene W. Conradi (H) har satt i gang et ordføreropprop med støtte til frivillige organisasjoners krav om momsfritak.

Publisert Sist oppdatert

- Responsen er stor, det tikker inn e-post kontinuerlig, sier Conradi til Kommunal Rapport.

Oppropet med tittelen Fjern skatt på frivillig arbeid er sendt ut til alle landets ordførere. Det konkluderer med å be Regjeringen:

() vise at samfunnet verdsetter det frivillige arbeidet som utføres ved å fremme forslag om å fjerne skatt/moms på dette ved første og beste anledning.

1 mrd. i moms

Regjeringen lover i Soria Moria-erklæringen å utrede momskompensasjon for frivillige organisasjoner. Etter tre år, er svaret nå lovet i revidert budsjett til våren.

Debatten har blusset opp igjen etter Frivillighet Norges topplederkonferanse, og var sentralt tema da kulturminister Trond Giske (Ap) var i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Det er grunnleggende feil at staten ser på frivilligheten som inntektskilde. Frivillig sektor må stimuleres til aktivitet, ikke hemmes av skatter og avgifter, heter det i oppropet.

Næringslivet får kompensert moms på innkjøp når kundene betaler moms på det de selger, kommunene har en egen kompensasjonsordning mens frivillige organisasjoner betaler om lag 1 milliard kroner i moms i året.

Frivillig supplement

Asker-ordføreren knytter også kravet om momsfritak til kommunenes stramme økonomi og økende oppgaver.

Det offentliges oppgave er å stimulere til økt frivillighet. Det kommer til å bli enda viktigere i tiden fremover med økt behov for ulike tjenester innenfor strammere rammer enn før. Ikke fordi frivilligheten skal overta det offentliges oppgaver eller rolle, men fordi vi trenger frivilligheten som et supplement til kommunens tjenestetilbud, skriver hun.

Frivillighet Norge, som organiserer 185 frivillige organisasjoner, oppfordrer i en egen e-post ordførerne til å støtte oppropet.

Powered by Labrador CMS