Nyheter

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) mener ordføreroppropet gir et kraftig signal til regjeringen.
Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) mener ordføreroppropet gir et kraftig signal til regjeringen.

Ordføreropprop om økonomien i Buskerud

Alle de 18 ordførerne i Buskerud har samlet seg om et opprop for økonomien i fylkeskommunen, som har gått på en skikkelig smell.

Publisert Sist oppdatert

Det nye inntektssystemet for fylkeskommuner slår dårlig ut for nyopprettede Buskerud fylkeskommune. Buskerud var en del av Viken fram til nyttår. Til tross for kompensasjon for oppløsningskostnader, er økonomien i den nye fylkeskommunen kritisk. 

Ordførerne i fylket frykter for tjenestene, og i oppropet skriver de blant annet:

«Fylket må spare inn 250 millioner i økonomiplanperioden for å få en bærekraftig økonomi, og som ordførere i fylket er vi sterkt bekymret for konsekvensene av dette for tjenestene til våre innbyggere.»

Ber statsråden sikre økonomien

Ordførerne viser til at med den nye inntektsmodellen fra staten, får nye Buskerud fylke 14 prosent mindre enn snittet for fylkene. 

«Dersom Buskerud hadde fått som snittet av norske fylker ville det utgjort hele 620 millioner mer i året. Det ville gitt helt andre muligheter,» skriver de videre. 

Ordførerne ber statsråden sikre den økonomiske situasjonen til fylkeskommunen ved revidering av fylkeskommunens inntektssystem.

– Dette er et sterkt og entydig signal fra samtlige kommuner i Buskerud til Stortinget og regjeringen. Når alle de 18 kommunene i fylket vårt har gått sammen i et kraftfullt, tverrpolitisk opprop om den krevende økonomiske situasjonen i Buskerud fylkeskommune, bør man lytte godt, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen.

Kutt i alle sektorer

Fylkeskommunen har bestilt to rapporter som foreslår kutt i alle sektorer. Rapporten fra BDO foreslår blant annet:

  • Færre tannklinikker
  • Kutt i tilskudd og tiltak på kultursektoren
  • Avvikling av fylkeskommunens internasjonale aktiviteter

På samferdsel foreslås det blant annet økt grad av byggherrestyring, redusert driftsstandard innenfor driftskontraktene på fylkesvei, økte priser på ungdomskort innenfor kollektivtransporten, reduksjon i tilskudd til TT-ordning og nye retningslinjer for brukerne, samt ingen økning av veivedlikeholdet.

Heller ikke politikk og administrasjon slipper unna kuttforslag:

  • Reduserte godtgjørelser og færre fylkestingsrepresentanter
  • Redusert dimensjonering av politisk sekretariat og avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
  • Ikke erstatte midlertidige stillinger og ikke rekruttere til stillinger som per mars 2024 er ubesatt i fylkeskommunedirektørens stab

På skolesiden foreslår PwC sammenslåing av administrative funksjoner på flere skoler, nedleggelse av linjer og oppfylling av klasser.

Veien videre

Torsdag 6. juni skal fylkeskommunedirektøren komme med sin innstilling. Den behandles av fylkesutvalget fredag 14. juni.

19 og 20. juni behandler og vedtar fylkestinget en omstillingsplan som angir retningen for det videre arbeidet.

Implementering av omstillingstiltakene vil ta flere år.

Har du noe på hjertet? Skriv et debattinnlegg hos Kommunal Rapport.
Send innlegget på e-post til debatt@kommunal-rapport.no. Mer informasjon her.

Powered by Labrador CMS